UrodaW jakich produktach kryje się syrop glukozowo-fruktozowy?
W jakich produktach kryje się syrop glukozowo-fruktozowy?
Wędliny, lody, słodycze, produkty mleczne, przetwory mięsne i rybne, a przede wszystkim soki - w tych produktach najczęściej pojawia się syrop glukozowo-fruktozowy.
22.10.2014 | aktual.: 23.10.2014 16:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wędliny, lody, słodycze, produkty mleczne, przetwory mięsne i rybne, a przede wszystkim soki - w tych produktach najczęściej pojawia się syrop glukozowo-fruktozowy. O jego właściwościach opowiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Specjalistka wyjaśniła także, dlaczego syrop może być niebezpieczny dla zdrowia oraz przedstawiła jego inne nazwy, które często stosują producenci.