W Polsce jest chwastem. Za granicą kosztuje kilka tys. zł za kilogram
Pędy chmielu, znane jako dzikie szparagi, są uznawane za wyjątkowy przysmak w krajach zachodnich, gdzie ich cena sięga tysięcy złotych za kilogram. W Polsce te cenne rośliny wciąż traktowane są jako chwasty, mimo ich wartości smakowych i zdrowotnych.
Choć w Polsce chmiel kojarzony jest głównie z przemysłem piwowarskim, jego młode pędy zyskują popularność za granicą jako luksusowy przysmak. Dzięki delikatnemu smakowi i licznych właściwościach zdrowotnych, stają się obiektem zainteresowań smakoszy.
Pędy chmielu kosztują krocie
Pędy chmielu, które zyskały miano dzikich szparagów, na zachodzie Europy uznawane są za prawdziwy przysmak. Ich cena może sięgać nawet 1000 euro za kilogram, co czyni je jednym z najdroższych warzyw na świecie (na podium, tuż za białym grzybem truflowym).
Bulwy sztompane, rybki z jeziora i konkurencja dla kartaczy. Tak jedzą na Kaszubach
Pędy chmielu zawierają lupulinę, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są również cenione za właściwości uspokajające, pomagające w walce z bezsennością. Wspierają także trawienie dzięki zawartości gorzkich substancji.
Proces zbioru i zastosowanie w kuchni
Najlepszy czas na zbiór pędów to wiosna, kiedy są najbardziej delikatne. Mogą być spożywane surowo, jako dodatek do sałatek, lub delikatnie smażone na maśle.
- Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie sześć liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry - tłumaczy Justyna Madan ze Strefy Agro, cytowana przez serwis Strona Zdrowia.
W krajach, takich jak Niemcy, Francja czy Belgia, młode pędy chmielu przyrządza się w bardzo wyszukany sposób. W Polsce postrzeganie chmielu jako chwastu może się zmienić, gdy odkryte zostaną jego kulinarne możliwości. Być może w przyszłości polscy kucharze zainspirują się zachodnimi doświadczeniami i pędy chmielu zagoszczą na naszych stołach jako część nowej, regionalnej kuchni.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.