GotowaniePrzepisyChcesz zamrozić truskawki? Pamiętaj o tych kilku zasadach

Chcesz zamrozić truskawki? Pamiętaj o tych kilku zasadach

Truskawki to owoce, które są najchętniej jedzone przez Polaków. Niestety sezon na nie trwa długo. Wielbiciele ich smaku często głowią się, jak przetrzymać owoce dłużej oraz cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Dobra wiadomość jest taka, że truskawki można mrozić. Trzeba jednak wiedzieć, jak do tego podejść, aby zachowały smak.

Truskawki można z powodzeniem zamrozić i zjeść po kilku miesiącach
Truskawki można z powodzeniem zamrozić i zjeść po kilku miesiącach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim truskawki trafią do zamrażarki

Kupując truskawki z myślą o ich mrożeniu, należy wybrać dojrzałe okazy, bez żadnych uszkodzeń. Po przyniesieniu ich do domu najlepiej od razu je umyć w zimnej wodzie. Nie usuwajmy jednak szypułek, żeby woda nie dostała się do wnętrza owocu. W przeciwnym razie truskawki stracą jędrność po rozmrożeniu.

Później dokładnie je osuszcie, rozkładając na ręczniku papierowym. Dopiero po tej czynności można pozbyć się szypułek. Warto to jednak zrobić delikatnie, najlepiej za pomocą specjalnych szczypców, które dodatkowo przyśpieszą pracę. Owoce zamroźcie szybko i w jak najniższej temperaturze.

Truskawki można mrozić w całości lub w formie przecieru. Sposób dobierzcie do własnych preferencji. Jeśli wolicie przecier, zblendujcie owoce i utrzyjcie je z cukrem. Później przełóżcie je do pojemników lub woreczków spożywczych, w których będą szczelnie zamknięte.

Jak mrozić truskawki, aby się nie sklejały?

Podczas mrożenia truskawek wiele osób popełnia błąd i wrzuca owoce bezpośrednio do woreczka. Niestety po rozmrożeniu często tracą smak i jędrność, a do tego nie wyglądają nieapetycznie. Zanim znajdą się w zamrażalniku, najlepiej ułożyć je na tacce w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Następnie zostawcie je w minusowej temperaturze przez kilka godzin. Dopiero lekko zamrożone truskawki wkładamy do pojemników.

Owoce warto przetrzymywać w najzimniejszej komorze zamrażarki. Wtedy mogą przeleżeć nawet 12 miesięcy i wciąż doskonale smakować. Żeby nie przegapić terminu przydatności do spożycia, oznaczcie pojemniczki lub woreczki datą.

Rozmrażanie z głową

Sposób, w jaki rozmrażacie truskawki ma wbrew pozorom duże znaczenie. Nie próbujcie tego robić w temperaturze pokojowej. Takie ciepło sprzyja namnażaniu się bakterii i powoduje, że truskawki szybciej się psują.

Wyciągnięty z zamrażarki pojemnik z truskawkami umieśćcie w dolnej części lodówki i poczekajcie cierpliwie, aż rozmrożą się w sprzyjającej temu temperaturze. Pamiętajcie, że raz rozmrożonych owoców nie należy ponownie umieszczać w zamrażarce. Dlatego podzielcie truskawki na porcje, zanim do niej trafią.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)