None
To jeden z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Magnez jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udział w budowie kości, ścięgien, to od niego zależy aktywizacja blisko 300 enzymów w organizmie. Także nasz układ sercowo-naczyniowy w dużej mierze działa prawidłowo dzięki magnezowi. Brakuje go nam, kiedy nadużywamy kawy, alkoholu, w wyniku stresu lub niewydolności nerek. Wtedy zaczynamy odczuwać skurcze łydek, drgają nam powieki, wypadają włosy, odczuwamy chłód w dłoniach i stopach. Pojawić się mogą również arytmia i stany lękowe, nerwica, depresja, ciągłe zmęczenie.
Co zrobić, aby uniknąć tych objawów? Oto kilka przykładów, gdzie znaleźć możemy magnez.
Zielenina
Zawiera nie tylko magnez, a ile i wiele witamin, a do tego jest niskokaloryczna. Możemy dodać ją do surówek, sałatek lub przyrządzić na ciepło. Polecamy szpinak, jarmuż lub zwykłą kapustę. Pamiętajmy także, że te warzywa, które najczęściej traktujemy jako dodatek (czasami czysto dekoracyjny) do potraw to także źródło magnezu. W 100 gramach natki pietruszki znajduje się 291 mg, a w tej samej ilości kopru - 377 mg magnezu.
Ziarna i produkty pełnoziarniste
Jeśli chcesz dbać o poziom magnezu w swoim organizmie, odpuść sobie miękkie, białe bułki i przerzuć się na ciemne pieczywo z pełnego ziarna. Ziarna, które powinny nas zainteresować ze względu na zawartość magnezu to na przykład proso, quinoa, bulgur, dziki ryż.
Orzechy, nasiona, otręby
Zapomnij o chipsach, krakersach, paluszkach i tym podobnych przekąskach. Jeśli masz ochotę coś przegryźć, zdecyduj się na przykład na orzechy włoskie, pistacje, laskowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, migdały, orzechy nerkowca, siemię lniane, orzechy pekan. Wypróbuj też otręby pszenne, które mogą stanowić świetny dodatek do potraw lub porannej porcji musli domowej roboty. Wszystkie te przekąski są smaczne, sycące - a więc nie zjesz ich dużo - a do tego zdrowe - zawierają magnez.
Ryba
Oczywiście nie każda, ale jest kilka gatunków, które możesz spokojnie spożywać, jeśli poszukujesz źródła magnezu. Najbogatsza w ten składnik jest makrela. Warto spróbować także mintaja, turbota, tuńczyka, halibuta. Oprócz magnezu dostarczamy sobie wtedy cennej dawki kwasów omega-3, które obniżają stężenie trójglicerydów, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i arytmii serca.
Warzywa strączkowe
Na przykład, w 100 g grochu znajduje się 124 mg. Polecamy także fasolę białą, czarne oczko, czerwoną kidney, soczewicę, ciecierzycę. Bardzo bogata w magnez jest także soja.
Kasza gryczana
Tak rzadko spożywana, wyparta przez ziemniaki czy frytki. A przecież zawiera tak wiele cennych składników. Oprócz tego, że dostarcza naszemu organizmowi magnez, wraz z kaszą zapewnimy sobie potas, fosfor, sód, cynk. Do tego kasza gryczana zawiera bardzo dużo błonnika, który dba o prawidłową pracę jelit. Znajdziemy w niej także witaminę P, czyli rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz witaminy z grupy B, które regulują metabolizm.
Awokado
Ten owoc to prawdziwy skarb. Jest bogaty w jednonienasycone tłuszcze, tak zbawienne dla naszego serca; zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E, kwas foliowy, kwas oleinowy, błonnik, potas oraz - oczywiście - magnez. To prawdziwy super owoc! Jeśli nie przepadacie za awokado, pamiętajcie, że także banany zawierają ten cenny składnik.
Czekolada
Najlepsze zostawiliśmy na koniec. Czekolada jest dobra dla zdrowia. Świetna wiadomość, prawda? Niestety, nie każda czekolada ma tak wspaniałe właściwości. Najzdrowsza dla nas jest gorzka czekolada. Tak więc amatorzy tego smakołyku mogą wcinać z poczuciem, że w ten sposób: obniżają ryzyko udaru mózgu i zawału serca, dostarczają sobie antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, dbają o swoją pamięć (czekolada hamuje rozwój demencji). Według niektórych badań działa także antynowotworowo. No i oczywiście dostarcza nam magnez.