Trwa ładowanie...
d3lwqci

Wegańska zupa ziemniaczana z kilku składników. Tania, sycąca, a przy tym doskonale rozgrzewa

Zupa ziemniaczana to jesienna klasyka. Gęsta, kremowa i sycąca rozgrzewa w jesienne popołudnia, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie kwadrans. Do przygotowania podstawowej wersji kartoflanki potrzebujesz tylko kilku składników. Nasza wersja jest nie tylko banalna w przygotowaniu, ale również wegańska – możesz ją zaserwować osobom niejedzącym mięsa czy alergikom uczulonym na nabiał.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak ugotować wegańską zupę ziemniaczaną? Prosty przepis
Jak ugotować wegańską zupę ziemniaczaną? Prosty przepis (Getty Images)
d3lwqci

Ile rodzin, tyle przepisów na zupę ziemniaczaną – w końcu kartoflanka to jedna z tych zup – obok rosołu, pomidorówki i ogórkowej, które wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i babciną kuchnią. Podstawą każdego przepisu są ziemniaki, jednak pozostałe składniki mogą się różnić. Choć Magda Gessler proponuje zupę ziemniaczaną na wędzonce, w naszym przepisie nie znajdziecie ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zupa ziemniaczana – przepis na wegańską kartoflankę

Do przygotowania naszej zupy potrzeba jedynie kilku podstawowych składników. Tak przygotowana baza jest już sama w sobie na tyle pyszna, że nie trzeba do niej dodawać innych produktów – można ją podawać solo lub z chlebem. Warto jednak dorzucić do niej kilka składników ekstra, które podkręcą smak oraz dodadzą wartości odżywczych.

d3lwqci

Składniki na kartoflankę – podstawowy przepis:

  • 4 duże ziemniaki
  • mała cebula
  • litr warzywnego bulionu (możesz wykorzystać wcześniej ugotowany wywar lub przygotować bulion na bazie warzywnych kostek rosołowych)
  • szklanka napoju sojowego niesłodzonego (możesz zastąpić go innym niesłodzonym roślinnym mlekiem, jednak napój sojowy ma neutralny smak, a przy tym jest najtańszy)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne, ulubione zioła, np. prowansalskie
d3lwqci

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlej kilka łyżek wody. Wstaw na mały ogień. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Duś przez kilka minut, dopóki cebula nie zmięknie.

Ziemniaki pokrój w kostkę. Jeśli używasz ziemniaków wcześniej mytych, nie musisz ich obierać. Następnie wrzuć je do garnka i zalej bulionem. Dodaj szklankę napoju sojowego.

Zupę gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj przyprawy: sól (do smaku), pieprz, czosnek i ulubione zioła. Składnikiem wzbogacającym smak są płatki drożdżowe. Jeśli nie masz ich w domu, pomiń je w przepisie.

d3lwqci

Gdy ziemniaki są miękkie, odlej dwie szklanki zupy i zmiksuj lub zblenduj ręcznym blenderem. Powstały krem wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu kartoflanka będzie miała kremową konsystencję, ale wciąż będą w niej wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Zupa ziemniaczana gotowa – co dalej?

Taka kartoflanka jest delikatna w smaku i kremowa, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją solo. Choć ziemniak jest jednym z najbardziej sycących produktów, warto jednak dodać do niej kilka dodatkowych składników: zblanszowane wcześniej różyczki brokuła, podsmażony lub duszony por, płatki chilli, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę. W ten sposób podkręcimy smak zupy.

Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba. Poleży dłużej

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3lwqci

Podziel się opinią

Share
d3lwqci
d3lwqci