Odchudzają, oczyszczają organizm i są zdrowe - takie działanie mają zupy na bazie warzyw. Zobacz, dlaczego jeszcze warto je jeść.
Odchudzają, oczyszczają organizm i są zdrowe - takie działanie mają zupy na bazie warzyw. Zobacz, dlaczego jeszcze warto je jeść.
Zupa warzywna jest o wiele mniej kaloryczna niż drugie danie. Zamiast szukać kolejnych cudownych diet, spróbuj przez jakiś czas bazować na pierwszym daniu (oczywiście wyłączając tłusty rosół).
Aby zupa odchudzała, pamiętaj, aby przygotowywać wersję light - najlepiej bez mięsa, śmietany i masła. W zamian dodawaj tłuszcze roślinne dobrej jakości (z pierwszego tłoczenia na zimno), np. oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy.
Witamina E oraz inne składniki zawarte w oleju nie ulegną rozkładowi, jeśli tłuszcz dodasz pod koniec gotowania.
Tekst na podst. "Marie Claire" Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta
Rozgrzejesz się
To świetne danie na zimę. Może postawić na nogi, gdy zmagamy się z przeziębieniem. Nie bez powodu rodzice serwowali nam w dzieciństwie rosół, gdy chorowaliśmy.
Połączenie gorącej wody, pożywnych warzyw oraz tłuszczu działa na organizm rozgrzewająco.
Skarbnica witamin i minerałów
Gotując warzywa, uwalniamy z nich wiele składników, które przedostają się do wody. Lepiej postawić na zupę brokułową niż gotowane brokuły.
Marchwianka dostarczy nam spore ilości beta-karotenu, brokułowa - żelaza, cukiniowa - magnezu, zaś pomidorowa i ziemniaczana - potasu.
Grochówka i fasolowa zawierają duże ilości białka.
W zupach jest też sporo błonnika i witamin, w szczególności tych z grupy B oraz E.
Sposób na detoks
Zupy jarzynowe oczyszczą organizm. Błonnik zawarty w warzywach stymuluje pracę przewodu pokarmowego, zaś wodnista konsystencja pokarmu dodatkowo ułatwia proces trawienia i wydalania wszystkiego, co zalega w kiszkach.
Kuracja trwająca kilka dni sprawi, że po jej zakończeniu będziemy czuć się zdrowsi i lżejsi.
Łatwe w przygotowaniu i tanie
Nawet te z nas, które w sprawach kulinarnych są naprawdę słabe, potrafią przygotować zupę. Jeśli posiadamy na wyposażeniu kuchennym blender, możemy wyczarowywać z najprostszych warzyw wykwintne zupy-kremy.
A wszystko to za stosunkowo niewielkie pieniądze. Zupa-krem z brokułów i zielonego groszku (posypana np. płatkami migdałowymi, serem lub grzankami) jest daniem, którego przygotowanie pochłonie zaledwie kilkanaście złotych.