5 powodów, dla których warto polubić zupy

Odchudzają, oczyszczają organizm i są zdrowe - takie działanie mają zupy na bazie warzyw. Zobacz, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Obraz

/ 5Działanie odchudzające

Obraz
© 123RF

Odchudzają, oczyszczają organizm i są zdrowe - takie działanie mają zupy na bazie warzyw. Zobacz, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Zupa warzywna jest o wiele mniej kaloryczna niż drugie danie. Zamiast szukać kolejnych cudownych diet, spróbuj przez jakiś czas bazować na pierwszym daniu (oczywiście wyłączając tłusty rosół).

Aby zupa odchudzała, pamiętaj, aby przygotowywać wersję light - najlepiej bez mięsa, śmietany i masła. W zamian dodawaj tłuszcze roślinne dobrej jakości (z pierwszego tłoczenia na zimno), np. oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy.

Witamina E oraz inne składniki zawarte w oleju nie ulegną rozkładowi, jeśli tłuszcz dodasz pod koniec gotowania.

Tekst na podst. "Marie Claire" Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta

/ 5Rozgrzejesz się

Obraz
© 123RF

To świetne danie na zimę. Może postawić na nogi, gdy zmagamy się z przeziębieniem. Nie bez powodu rodzice serwowali nam w dzieciństwie rosół, gdy chorowaliśmy.

Połączenie gorącej wody, pożywnych warzyw oraz tłuszczu działa na organizm rozgrzewająco.

/ 5Skarbnica witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Gotując warzywa, uwalniamy z nich wiele składników, które przedostają się do wody. Lepiej postawić na zupę brokułową niż gotowane brokuły.

Marchwianka dostarczy nam spore ilości beta-karotenu, brokułowa - żelaza, cukiniowa - magnezu, zaś pomidorowa i ziemniaczana - potasu.

Grochówka i fasolowa zawierają duże ilości białka.
W zupach jest też sporo błonnika i witamin, w szczególności tych z grupy B oraz E.

/ 5Sposób na detoks

Obraz
© 123RF

Zupy jarzynowe oczyszczą organizm. Błonnik zawarty w warzywach stymuluje pracę przewodu pokarmowego, zaś wodnista konsystencja pokarmu dodatkowo ułatwia proces trawienia i wydalania wszystkiego, co zalega w kiszkach.

Kuracja trwająca kilka dni sprawi, że po jej zakończeniu będziemy czuć się zdrowsi i lżejsi.

/ 5Łatwe w przygotowaniu i tanie

Obraz
© 123RF

Nawet te z nas, które w sprawach kulinarnych są naprawdę słabe, potrafią przygotować zupę. Jeśli posiadamy na wyposażeniu kuchennym blender, możemy wyczarowywać z najprostszych warzyw wykwintne zupy-kremy.

A wszystko to za stosunkowo niewielkie pieniądze. Zupa-krem z brokułów i zielonego groszku (posypana np. płatkami migdałowymi, serem lub grzankami) jest daniem, którego przygotowanie pochłonie zaledwie kilkanaście złotych.

Wybrane dla Ciebie

Wylęgarnia kleszczy w domu. Sprawdź, gdzie najczęściej znajdziesz jaja
Wylęgarnia kleszczy w domu. Sprawdź, gdzie najczęściej znajdziesz jaja
Była w "rzymskim małżeństwie" z popularnym aktorem. Po latach się rozstali
Była w "rzymskim małżeństwie" z popularnym aktorem. Po latach się rozstali
Jej córka obchodzi 23. urodziny. Kiedyś trafiła do domu dziecka
Jej córka obchodzi 23. urodziny. Kiedyś trafiła do domu dziecka
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Pokazała mu, co synowi robili rówieśnicy. "Byłem wbity w fotel"
Pokazała mu, co synowi robili rówieśnicy. "Byłem wbity w fotel"
Wskoczyła w klasyczną chanelkę. Ale spójrzcie, co miała na nogach
Wskoczyła w klasyczną chanelkę. Ale spójrzcie, co miała na nogach