Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Rachunki wzrosną

Solisz wodę na ziemniaki, zanim zaczną się gotować? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że słona ciecz potrzebuje znacznie więcej czasu, by osiągnąć temperaturę wrzenia. A to oznacza wyższe rachunki. Nie wspominając o ryzyku uszkodzenia garnka.

Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Rachunki wzrosnąKiedy solić wodę na makaron?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
45

Z pozoru proste pytanie o to, kiedy należy solić wodę na makaron czy ryż, wywołuje zaskakująco wiele kontrowersji. Każdy z nas ma swoje nawyki, które wyniósł z domu, ale niewielu zdaje sobie sprawę, że niewłaściwy moment dodania soli może nie tylko wpływać na jakość gotowania, lecz także niszczyć garnki.

Kiedy solić wodę?

Wielu ludzi solić wodę na ziemniaki zaraz po jej wlaniu do garnka, jeszcze zanim postawią go na kuchence. Ta praktyka jest jednak jednym z częstych błędów, który może prowadzić do zniszczenia naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazy garnków i pościeli. UOKiK idzie na wojnę z naciągaczami

Okazuje się, że sól dodana do zimnej wody rozpuszcza się wolniej i wchodzi w reakcję z metalową powierzchnią garnka.

W efekcie może powstać trudny do usunięcia osad, a w dłuższej perspektywie dochodzić nawet do korozji, szczególnie jeśli używamy garnków stalowych. Chociaż proces ten jest powolny, to regularne solenie zimnej wody znacząco przyspiesza niszczenie naczyń.

Nie tylko stan garnków cierpi, gdy solimy wodę zbyt wcześnie. Kolejnym negatywnym skutkiem tego błędu jest wydłużenie czasu gotowania. Słona woda ma wyższą temperaturę wrzenia, co oznacza, że potrzebuje więcej energii i czasu, aby się zagotować. Dla osób dbających o domowy budżet i zużycie energii jest to istotna kwestia – dłuższy czas gotowania przekłada się bezpośrednio na wyższe rachunki za prąd czy gaz.

Moment idealny

Odpowiedź jest prosta – wodę należy solić dopiero w momencie, gdy zacznie wrzeć. Gdy woda osiąga temperaturę wrzenia, sól rozpuszcza się w niej natychmiastowo, minimalizując ryzyko powstania osadów na garnku. Co więcej, słona woda szybciej osiągnie temperaturę gotowania, więc cały proces przebiegnie sprawniej. Ta zasada sprawdza się zarówno przy gotowaniu makaronu, ryżu, jak i ziemniaków.

Po pierwsze, nasze garnki będą nam służyć dłużej, unikniemy powstawania uporczywych osadów i zmniejszymy ryzyko korozji. Po drugie, oszczędzimy czas i energię, bo woda z solą wrzuconą do wrzątku zagotuje się szybciej.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Modowy koszmarek" powraca? Tylko patrzcie, co ma na nogach w Sopocie
"Modowy koszmarek" powraca? Tylko patrzcie, co ma na nogach w Sopocie
Zrobili mu zdjęcie z żoną na festiwalu w Sopocie. Jest równie znana
Zrobili mu zdjęcie z żoną na festiwalu w Sopocie. Jest równie znana
Nawrocki o in vitro. "Na moje inicjatywy nie możecie liczyć"
Nawrocki o in vitro. "Na moje inicjatywy nie możecie liczyć"
Tak pokazała się w Sopocie. Jej stylizacja to majstersztyk
Tak pokazała się w Sopocie. Jej stylizacja to majstersztyk
Imię wymiera. W 2024 roku nadano je tylko 4 Polkom
Imię wymiera. W 2024 roku nadano je tylko 4 Polkom
Nielegalna roślina w Polsce. Kto zasadzi, ten się nie wypłaci
Nielegalna roślina w Polsce. Kto zasadzi, ten się nie wypłaci
Wlej do środkowej przegródki. Pożegnasz problem na dobre
Wlej do środkowej przegródki. Pożegnasz problem na dobre
Była gwiazdą lat 80. Choroba uwięziła ją w domu na lata
Była gwiazdą lat 80. Choroba uwięziła ją w domu na lata
Mówisz sam do siebie? Psycholog wyjaśnił, co to znaczy
Mówisz sam do siebie? Psycholog wyjaśnił, co to znaczy
Najpilniej strzeżony sekret Karola Marksa. Ukrywano go przez dziesięciolecia
Najpilniej strzeżony sekret Karola Marksa. Ukrywano go przez dziesięciolecia
Wlej pod róże. Wybuchnie nowymi kwiatami
Wlej pod róże. Wybuchnie nowymi kwiatami
Porównała rodziców do teściów. "U nas zawsze było trochę inaczej"
Porównała rodziców do teściów. "U nas zawsze było trochę inaczej"