Wielkanocne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to ostatnio bardzo popularny deser w polskich domach. Jego niepowtarzalny słono-słodki smak sprawi, że pokochają je nawet ci, którzy nie przepadają za ciastami.
18.03.2015 | aktual.: 20.03.2015 10:52
ciasto:
• 2 jajka
• 210ml oleju z orzechów makadamii (lub oleju roślinnego)
• 80g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
• 180g cukru pudru
• 245g przesianej mąki
• 5g sody oczyszczonej
• 2g proszku do pieczenia
• szczypta soli morskiej
• 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
• 1/2 łyżeczki mieszanki korzennych przypraw (Mixed Spice)
• 60g sułtanek
• 65g posiekanych suszonych moreli
• 35ml koniaku lub brandy
• 200g startej marchwi
• 60g prażonych orzechów makadamia
• 70g orzechów włoskich
• 120g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa, w kawałkach
• 80g czekolady Lindt Excellence Milk, w kawałkach
lukier:
• 250g twarożku
• sok i skórka z 1/2 cytryny
• 6-7 pralinek Lindor, rozpuszczonych (najlepiej białych)
Przygotowanie:
1. W małym rondelku podgrzać odrobinę oleju razem z pierwszą porcją czekolady (80g). Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
2. Wymieszać jajka, cukier, olej i wymieszany olej z czekoladą za pomocą miksera na wysokich obrotach.
3. Wymieszać suche składniki do osiągnięcia jednolitej mieszanki.
4. Dodać owoce, koniak, marchew i orzechy ciągle mieszając.
5. Na koniec dodać pozostałe kawałki czekolady Excellence 70% oraz Excellence Milk, wymieszać.
6. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez ok. 35 minut lub do momentu gdy drewniany patyczek jest suchy. Ubić twarożek i cytrynę za pomocą miksera.
7. Dodać rozpuszczone pralinki Lindor, wymieszać i zostawić do zastygnięcia w lodówce.
Ostudzone ciasto pokryć przygotowanym lukrem, udekorować prażonymi bakaliami, czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowaną marchewką.