Włóż gąbkę do lodówki. Ten trik sprawdzi się w każdej kuchni

W każdej domowej kuchni znajduje się gąbką do mycia naczyń. Jednak może być wykorzystywana nie tylko w celu umycia zabrudzonych talerzy i sztućców. Można także włożyć ją do lodówki, dzięki czemu we wnętrzu nie będzie unosił się nieprzyjemny zapach i wilgoć.

Gąbka może być używana nie tylko podczas zmywania naczyń. Wystarczy włożyć ją do lodówki i pozbyć się powszechnego problemu.
Gąbka może być używana nie tylko podczas zmywania naczyń. Wystarczy włożyć ją do lodówki i pozbyć się powszechnego problemu.
Źródło zdjęć: © materiały własne

Gąbka do mycia naczyń nie tylko przy zlewie

Choć gąbka do mycia naczyń coraz częściej zastępowana jest przez zmywarkę, nadal jest w każdej domowej kuchni. Gąbki wykorzystywane są nie tylko do mycia naczyń. Doskonale czyszczą, dlatego sprawdzą się przy myciu kuchenki czy piekarnika. Świetnie poradzą sobie z umyciem zlewu czy innych miejsc, w którym na czyszczenie trzeba poświęcić więcej czasu. Tak z gąbki korzysta większość osób. Niewiele wie, że można skorzystać z niej także w inny sposób. Przyda się do tego, by utrzymać świeżość oraz właściwy zapach w lodówce

Włóż gąbkę do lodówki

Jak można wykorzystać gąbkę? Wystarczy włożyć ją do lodówki. Dzięki temu trikowi w łatwy sposób można ograniczyć nagromadzanie się wilgoci oraz powstawanie brzydkich zapachów. Musi być to jednak nowa i sucha gąbka. W innym przypadku nie będzie spełniać swojej funkcji. Najwygodniej gąbkę umieścić na każdej półce, blisko ścianek. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, jeśli na gąbce ułoży się warzywa oraz owoce. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To właśnie na świeżych produktach, które łatwo się psują, zbiera się wilgoć. Na pewno każdy zna sytuację, w której musi wyrzucić warzywa, które zdążyły się popsuć. Patent z gąbką sprawi, że nie będzie takiego problemu — przedłuży to świeżość produktów i sprawi, że nie popsują się tak szybko

Niestety wykorzystanie gąbki w lodówce wymaga jej częstej wymiany, ponieważ zgromadzona wilgoć będzie stwarzała idealne warunki do rozwoju bakterii i grzybów. Warto raz na trzy dni, a maksymalnie tydzień wymieniać gąbki. Te zużyte można porządnie umyć, a najlepiej wyparzyć i dokładnie wysuszyć. Wtedy ponownie mogą trafić do lodówki lub zostać wykorzystane w innym celu. Na przykład do zmywania naczyń czy czyszczenia kuchni lub łazienki.

Źródło artykułu:WP Kobieta
lodówkagąbkakuchenne triki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)