Wrzuć dwa plasterki do jajek. Skorupka sama się ześlizgnie

Obieranie ugotowanych jajek potrafi być uciążliwe, zwłaszcza gdy skorupka mocno przywiera do białka. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które skutecznie rozwiązują ten problem. Wystarczy nacisnąć i skorupka zejdzie sama.

Pękające skorupki to powszechny problem w trakcie gotowaniaPękające skorupki to powszechny problem w trakcie gotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Jajka to jeden z podstawowych składników wielu dań, a ich obecność na polskich stołach jest nie do przecenienia. Są źródłem cennych witamin, a ich przygotowanie wydaje się banalne, jednak nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Na szczęście są sposoby, które pomagają uniknąć najczęstszych problemów związanych z gotowaniem jajek. Jednym z nich jest dodanie plasterków cytryny do wrzątku.

Poznaj cytrynowy trik

Jednym ze sprawdzonych sposobów na gładko odchodzącą skorupkę jest dodanie do gotującej się wody dwóch cienkich plasterków cytryny. Kwaśny odczyn cytryny wpływa na strukturę skorupki, dzięki czemu łatwiej oddziela się ona od białka. Warto też po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą i delikatnie rozbić skorupkę. Wtedy woda przedostanie się pod nią i ułatwi obieranie. Takie zabiegi nie tylko oszczędzają czas, ale i pozwalają uniknąć marnowania jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste sposoby na czyszczenie trudno dostępnych miejsc

Jak zapobiec pękaniu?

Najczęstszą przyczyną pękających skorupek jest szok termiczny - zimne jajka wrzucane do wrzątku szybko ulegają uszkodzeniu. Dlatego warto wyjąć je z lodówki wcześniej lub umieścić w zimnej wodzie i dopiero wtedy rozpocząć gotowanie.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do wody łyżeczki soli, octu lub kilku kropel soku z cytryny. Wszystkie te dodatki wzmacniają skorupkę i zmniejszają ryzyko jej pękania. Gotując jajka, warto też pamiętać o czasie: jajka na miękko są gotowe po 3 minutach, a na twardo po około 7-9 minutach.

Zapraszamy do dołączenia do grupy na FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o wywiadach i nowych historiach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować