Wrzuć kilka liści do rosołu. Mało kto zna ten patent

Wrzuć kilka liści do rosołu. Mało kto zna ten patent

Rosół z makaronem
Rosół z makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.03.2023 12:08, aktualizacja: 13.03.2023 17:25

Co dodać do rosołu, by wyszedł pyszny i aromatyczny? Okazuje się, że oprócz dobrze znanych nam składników, jest jeden, o którym często zapominamy. To właśnie dzięki niemu zupa smakuje niemal jak u babci.

Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale często także baza do innych potraw. Co więc do niego dodać, by był jeszcze pyszniejszy? Jest jeden składnik, o którym niestety wiele z nas zapomina. To właśnie on nadaje mu koloru, a także głębszego smaku. Wystarczy odrobina, by odmienić oblicze ulubionego, niedzielnego dania Polaków.

Przepis na rosół jak u babci

Kluczem do aromatycznej zupy są odpowiednie składniki. Zwróć uwagę na świeżość mięsa, zanim sięgniesz po nie w sklepie. Im więcej dodasz go do zupy, tym rosół będzie tłustszy. Część osób wykorzystuje do niego wyłącznie mięso z kurczaka, a inni dodają do niego także szponder wołowy. Obie opcje są jak najbardziej właściwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bardzo ważną częścią rosołu są także warzywa. To wbrew pozorom właśnie od nich bardzo wiele zależy. Do tego typu zupy należy dodać marchewkę, pietruszkę, por, cebulę (najlepiej opaloną) , a także seler. Okazuje się jednak, że jest jeszcze jedno warzywo, które warto wykorzystać przy robieniu tej właśnie zupy. Tajemniczym składnikiem jest włoska kapusta. Dzięki niej rosół nabierze lekko orzechowego smaku, a także zyska intensywniejszą, złocistą barwę. Wystarczy już kilka liści, by cieszyć się zupą jak u babci.

Włoska kapusta to skarbnica witamin takich jak A, C, E oraz K. Ostatnia z nich jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi w organizmie. Warzywo jest także bogate w wapń, który pomoże wzmocnić kości.

Nie bez znaczenia jest także kolejność dodawania składników do rosołu. Przygotowywanie zupy warto zacząć od gotowania mięsa. Dopiero po czasie należy wrzucić do wywaru umyte i obrane wcześniej warzywa. Gotując na małym ogniu, nawet przez kilka godzin, sprawimy, że zupa będzie smaczniejsza.

Przepis na rosół
Przepis na rosół© Adobe Stock

Nieoczywisty dodatek do rosołu według Ewy Wachowicz

Jakiś czas temu Ewa Wachowicz pochwaliła się fanom swoim przepisem na domowy rosół. Była Miss Polonia zaskoczyła dodatkiem, o którym większość z nas nawet by nie pomyślała. Gwiazda nie wyobraża sobie tej potrawy bez jabłka. Dodaje ono zupie nieco słodyczy i jeszcze mocniej wydobywa smak z gotowanego mięsa. Co więcej, tego typu dodatek sprawdzi się przy gotowaniu bulionu z samych warzyw.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także