Wrzuć kilka liści do rosołu. Mało kto zna ten patent

Co dodać do rosołu, by wyszedł pyszny i aromatyczny? Okazuje się, że oprócz dobrze znanych nam składników, jest jeden, o którym często zapominamy. To właśnie dzięki niemu zupa smakuje niemal jak u babci.

Rosół z makaronem
Rosół z makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale często także baza do innych potraw. Co więc do niego dodać, by był jeszcze pyszniejszy? Jest jeden składnik, o którym niestety wiele z nas zapomina. To właśnie on nadaje mu koloru, a także głębszego smaku. Wystarczy odrobina, by odmienić oblicze ulubionego, niedzielnego dania Polaków.

Przepis na rosół jak u babci

Kluczem do aromatycznej zupy są odpowiednie składniki. Zwróć uwagę na świeżość mięsa, zanim sięgniesz po nie w sklepie. Im więcej dodasz go do zupy, tym rosół będzie tłustszy. Część osób wykorzystuje do niego wyłącznie mięso z kurczaka, a inni dodają do niego także szponder wołowy. Obie opcje są jak najbardziej właściwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Bardzo ważną częścią rosołu są także warzywa. To wbrew pozorom właśnie od nich bardzo wiele zależy. Do tego typu zupy należy dodać marchewkę, pietruszkę, por, cebulę (najlepiej opaloną) , a także seler. Okazuje się jednak, że jest jeszcze jedno warzywo, które warto wykorzystać przy robieniu tej właśnie zupy. Tajemniczym składnikiem jest włoska kapusta. Dzięki niej rosół nabierze lekko orzechowego smaku, a także zyska intensywniejszą, złocistą barwę. Wystarczy już kilka liści, by cieszyć się zupą jak u babci.

Włoska kapusta to skarbnica witamin takich jak A, C, E oraz K. Ostatnia z nich jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi w organizmie. Warzywo jest także bogate w wapń, który pomoże wzmocnić kości.

Nie bez znaczenia jest także kolejność dodawania składników do rosołu. Przygotowywanie zupy warto zacząć od gotowania mięsa. Dopiero po czasie należy wrzucić do wywaru umyte i obrane wcześniej warzywa. Gotując na małym ogniu, nawet przez kilka godzin, sprawimy, że zupa będzie smaczniejsza.

Przepis na rosół
Przepis na rosół© Adobe Stock

Nieoczywisty dodatek do rosołu według Ewy Wachowicz

Jakiś czas temu Ewa Wachowicz pochwaliła się fanom swoim przepisem na domowy rosół. Była Miss Polonia zaskoczyła dodatkiem, o którym większość z nas nawet by nie pomyślała. Gwiazda nie wyobraża sobie tej potrawy bez jabłka. Dodaje ono zupie nieco słodyczy i jeszcze mocniej wydobywa smak z gotowanego mięsa. Co więcej, tego typu dodatek sprawdzi się przy gotowaniu bulionu z samych warzyw.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (14)