GotowaniePrzepisyMyjesz mięso przed gotowaniem lub smażeniem? To groźny błąd

Myjesz mięso przed gotowaniem lub smażeniem? To groźny błąd

Myjesz mięso przed gotowaniem? To błąd!
Myjesz mięso przed gotowaniem? To błąd!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Evgen_Prozhyrko
oprac. NT
09.09.2022 13:51, aktualizacja: 10.09.2022 09:52

Dla wielu Polaków mycie surowego mięsa jest popularną praktyką. Tymczasem okazuje się, że za dużo higieny w kuchni może nam zaszkodzić. Dietetyk ostrzega, mówiąc, że mycie mięsa przed obróbką termiczną grozi poważnymi konsekwencjami. Jak to możliwe?

Na surowym kurczaku mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia bakterie, takie jak Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella czy Listeria. Mogą one przyczynić się do chorób układu pokarmowego. Powodować mogą bóle brzucha, biegunkę i gorączkę. Nic więc dziwnego, że pragniemy się przed nimi chronić.

Dlatego pierwszą czynnością, jaką wielu z nas wykonuje podczas przyrządzania dań z drobiu, jest dokładne mycie mięsa. Najczęściej robimy to pod bieżącą wodą. Wychodzimy z założenia, że w ten sposób pozbywamy się szkodliwych zanieczyszczeń, przede wszystkim groźnych drobnoustrojów. To duży błąd. Dlaczego? Mów o tym znany na TikToku dietetyk, Michał Wrzosek.

Czy można myć mięso przed gotowaniem?

Mycie mięsa sprawi, że bakterie rozprysną się po wszystkim, co znajduje się wokół zlewu. Będą na ścianach, suszarce z naczyniami, ścierkach, gąbkach, blacie, ubraniu i innych produktach spożywczych. W ten sposób łatwo mogą przedostać się do naszego organizmu.

Najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii jest po prostu ugotowanie, upieczenie lub usmażenie mięsa. Wysoka temperatura (powyżej 70 stopni Celsjusza) skutecznie unieszkodliwia wszelkie bakterie.

Trwa plebiscyt #WSZECHMOCNE
Trwa plebiscyt #WSZECHMOCNE© Licencjodawca

Co, jeśli mięso chcę ugotować później?

Również nie należy myć mięsa, jeżeli nie wykorzystujemy go od razu, tylko mamy zamiar umieścić je w lodówce lub zamrozić. Woda jest świetną pożywką dla bakterii, a płukanie mięsa może tylko przyspieszyć proces psucia się produktu.

Jak chronić się przed bakteriami, które znajdują się na mięsie?

Pamiętajmy o przestrzeganiu zasad higieny. Podczas obróbki surowego mięsa korzystajmy przeznaczonej tylko do tego deski do krojenia. Po przygotowaniu mięsa umyjmy ją dokładnie. Nie zapominajmy o nożu. Równie ważne jest zadbanie o czystość dłoni.

Jeśli już koniecznie chcemy wyczyścić kurczaka przed obróbką termiczną, lepiej wytrzeć go suchym lub zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym, a ten od razu wyrzucić do kosza na odpady.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także