Wylewasz całą wodę z czajnika? Nie każdy wie, czym to grozi

Chcąc oszczędzić wodę i prąd, wiele osób nalewa do czajnika jedynie niezbędną ilość, którą wykorzystuje do ostatniej kropli. Jak się okazuje, takie podejście nie przynosi korzyści ani tobie, ani środowisku.

Oto co stanie się z twoim czajnikiem, jeśli użyjesz całą, zagotowaną wodę
Oto co stanie się z twoim czajnikiem, jeśli użyjesz całą, zagotowaną wodę
Źródło zdjęć: © Prywatne

08.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:16

W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się coraz chłodniej, chętnie rozgrzewamy się od wewnątrz. Z pewnością w trakcie zimnych wieczorów miło jest usiąść na kanapie z kubkiem gorącej herbaty. Jednak zanim przystąpisz do odpoczynku, wcześniej musisz ugotować wodę na ciepły napar. 

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że na dnie czajnika i w resztce wody znajduje się osad, z którego tworzy się kamień. Chociaż składa się on ze związków wapnia i magnezu i nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, a wręcz przeciwnie - może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, to nie należy zużywać zagotowanej wody aż do ostatniej kropli. Wylewanie całej zawartości ma szkodliwy wpływ na sam czajnik.

Dlaczego lepiej zrezygnować z użycia całej zagotowanej wody z czajnika?

Zużywanie całej wody z gorącego czajnika elektrycznego, może spowodować, że ten szybko się popsuje. Dzieje się tak, ponieważ grzałka pozostaje dłużej w stanie intensywnego nagrzania, a to zwiększa ryzyko jej uszkodzenia.  

Charakterystyczny dźwięk, przypominający syknięcie, pojawia się kiedy ostatnia porcja wrzącej wody znika z czajnika. Lepiej unikaj tego odgłosu, bo inaczej możesz zniszczyć grzałkę. Dlatego zawsze lepiej jest pozostawić resztkę wody do ostygnięcia. Z ekologicznego punktu widzenia, korzystniej jest jej nie wylewać - przynajmniej do momentu, gdy temperatura znacznie spadnie. Warto całkowicie opróżnić czajnik dopiero po przestygnięciu wody.

Jak odkamienić czajnik?

Ważne jest także regularnie odkamienianie czajnika. Osad na dnie nie jest szkodliwy dla człowieka, ale może uszkodzić urządzenie i zwiększyć zużycie energii elektrycznej. Na rynku dostępne są gotowe produkty do usuwania kamienia z czajnika, ale równie skuteczne są domowe metody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednym z popularnych sposobów na wyczyszczenie dna czajnika jest zagotowanie mieszanki octu i wody, a następnie pozostawienie jej w czajniku na około godzinę. Po tym czasie należy dokładnie wypłukać czajnik i zagotować w nim czystą wodę przynajmniej raz. 

Inną opcją jest nalanie do czajnika soku z cytryny i pozostawienie go w nim przez około godzinę. Następnie przelej czajnik zimną wodą i zagotuj ją minimum jeden raz. Pamiętaj także, aby przeczytać instrukcję obsługi przed pierwszym użyciem czajnika i zawsze postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Czajniki elektryczne są stosunkowo niedrogie, dlatego często pomijamy ich właściwą eksploatację i konserwację. Warto zmienić ten nawyk, zwłaszcza że chodzi tu nie tylko o oszczędność pieniędzy, ale także o ograniczenie ilości odpadów.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
czajnikekologiaczajnik elektryczny
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)