GotowaniePrzepisyWyrzucasz łupiny cebuli? Duży błąd

Wyrzucasz łupiny cebuli? Duży błąd

Wyrzucasz łupiny cebuli? Duży błąd
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Nie od dziś wiadomo, że cebula jest nie tylko niezastąpiona w kuchni, ale przede wszystkim wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pomaga zwalczyć infekcję. Jak się okazuje, łupiny tego warzywa również mają lecznicze działanie. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy chcieli wyrzucić je do kosza. W twardych, brązowych warstwach cebuli kryje się wiele cennych substancji. Bez obaw, nie musicie ich jeść na surowo.

1 / 5

Naturalny przeciwutleniacz

Obraz
© 123RF.COM

Łupiny cebuli najczęściej lądują w koszu na śmieci. Niesłusznie. Naukowcy odkryli, że są doskonałym źródłem kwercetyny. Co to takiego? Naturalny przeciwutleniacz chroniący nasz organizm przez licznymi chorobami i szkodliwym wpływem wolnych rodników. Łupiny cebuli obfitują również w witaminy, mikroelementy (np. wapń, magnez, żelazo, potas, selen czy chrom)
, związki siarkowe oraz błonnik pokarmowy, który działa jak miotełka w naszych jelitach.

2 / 5

Chroni przed rakiem, zapobiega cukrzycy

Obraz
© 123RF.COM

Kwercetyna zawarta w łupinach cebuli jest lepiej przyswajalna niż ta w kapsułkach. W zasięgu ręki mamy więc doskonałe panaceum na wiele dolegliwości. Kwercetyna, w połączeniu z solami wapnia, działa wspomagająco przy leczeniu alergii, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy. Ponadto chroni przez chorobami układu krążenia, układu oddechowego i nowotworami (m.in. trzustki)
. Łagodzi stany zapalne organizmu, zapobiega cukrzycy typu 2 oraz podkręca metabolizm. Wzmacnia też odporność organizmu, działa wykrztuśnie, łagodzi bóle różnego pochodzenia, reguluje cykl miesiączkowy, uspokaja.

3 / 5

Jak stosować?

Obraz
© 123RF.COM

Bez obaw, nie musicie chrupać na surowo całej cebuli wraz z łupiną. Z najtwardszych warstw można przygotować leczniczy napar. To bardzo proste. Wystarczy zalać garść łupin litrem wrzątku i pozostawić do naciągnięcia na ok. 15 minut. Następnie przecedzamy napój i pijemy w ciągu dnia. Jeśli nie będzie wam odpowiadał smak tej herbatki, możecie ją posłodzić miodem. Napar nie powinien być jednak stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

4 / 5

Pomoże uporać się z wypryskami

Obraz
© 123RF.COM

Napar z łupin cebuli sprawdzi się również jako tonik do twarzy. Kwercetyna działa pomocniczo przy zmianach trądzikowych. Efekty będą widoczne już po kilku dniach stosowania. Napar pomaga również leczyć odmrożenia i popękane pięty, dlatego możesz moczyć w nim stopy prze pójściem spać.

5 / 5

Możesz użyć w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Łupiny cebuli w kuchni wykorzystujemy przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych do barwienia jajek. Jednak, jak się okazuje, zewnętrzne warstwy tego warzywa możemy również dodawać do zup i sosów. Nadadzą potrawie piękny złocisto-brązowy kolor i delikatny aromat. Pamiętajmy jednak, że nie są jadalne, dlatego należy je usunąć przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (41)