Zamienniki białego cukru - co jest lepsze?
Równie słodki, ale zdrowszy
Wszyscy wiemy, że cukier spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasz organizm. Trudno jest czymś zastąpić krzepiący i dodający energii biały cukier. Istnieje jednak sposób na zdrowsze osłodzenie sobie życia. Jakie produkty są dobrą alternatywą dla białego cukru? Odkryj drzemiący w nich potencjał.
Wszyscy wiemy, że cukier spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasz organizm. Trudno jest czymś zastąpić ten krzepiący i dodający energii składnik diety. Istnieje jednak sposób na zdrowsze osłodzenie sobie życia. Jakie produkty są dobrą alternatywą dla białego cukru? Odkryj drzemiący w nich potencjał.
Cukier trzcinowy
Jest nierafinowany, a swój specyficzny kolor zawdzięcza melasie, która powstaje w trakcie obróbki trzciny cukrowej. Kryje w sobie więcej minerałów: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu niż jego biały odpowiednik.
Można go używać do takich samych potraw, jak zwykły cukier. Wartość kaloryczna obu produktów jest podobna. Poleca się go szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
Na podst. doctoroz.com ms/(mtr), WP Kobieta