Wszyscy wiemy, że cukier spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasz organizm. Trudno jest czymś zastąpić krzepiący i dodający energii biały cukier. Istnieje jednak sposób na zdrowsze osłodzenie sobie życia. Jakie produkty są dobrą alternatywą dla białego cukru? Odkryj drzemiący w nich potencjał.
Wszyscy wiemy, że cukier spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasz organizm. Trudno jest czymś zastąpić ten krzepiący i dodający energii składnik diety. Istnieje jednak sposób na zdrowsze osłodzenie sobie życia. Jakie produkty są dobrą alternatywą dla białego cukru? Odkryj drzemiący w nich potencjał.
Cukier trzcinowy
Jest nierafinowany, a swój specyficzny kolor zawdzięcza melasie, która powstaje w trakcie obróbki trzciny cukrowej. Kryje w sobie więcej minerałów: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu niż jego biały odpowiednik.
Można go używać do takich samych potraw, jak zwykły cukier. Wartość kaloryczna obu produktów jest podobna. Poleca się go szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
Na podst. doctoroz.com ms/(mtr), WP Kobieta
Cukier z palmy kokosowej
Używany jest do wyrobu ciast, ciastek, batonów i napojów. Choć zawiera tyle samo kalorii, co zwykły cukier, to przewagę dają mu ukryte w nim minerały i witaminy. Takiego wachlarza składników odżywczych i pierwiastków na próżno szukać w innym cukrze. Znajdziemy w nim m.in. witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C, żelazo, magnez, potas i cynk.
Warto podkreślić, że wyróżnia go bardzo niski indeks glikemiczny. Ponadto jest długotrwałym źródłem energii, która nie wyczerpuje się przez cały dzień. Cukier palmowy to zdrowa i ekologiczna alternatywa białego cukru.
Miód
Dobroczynne właściwości miodu znane są wszystkim. Jest cennym źródłem flawonoidów - kwercetyny i kemferolu, które wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwzapalnie. Zawiera także przeciwutleniacze, potas, fosfor, witaminę B6, ryboflawinę i niacynę. Doskonale radzi sobie z depresją i nerwicą oraz szybko poprawia nastrój.
Miód jest stosowany jako środek do pielęgnacji skóry - poprawia jej kondycję, likwiduje trądzik oraz leczy oparzenia i blizny. Nie ulega wątpliwości, że jest zdrowszą alternatywą cukru, dodatkowo wzbogaconą o składniki odżywcze. Łyżka miodu zawiera 64 kalorie i ma taki sami indeks glikemiczny co banan.
Stewia
Słodziłaś kiedyś herbatę stewią? Nie? To spróbuj. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej. Jej głównym atutem jest brak kalorii. Bardzo słodki smak zawdzięcza stewiozydom, rebaaudiozydom i dulkozydom. W jej skład wchodzi bogaty pakiet witamin i minerałów: witamina C, z grupy B, beta-karoten oraz magnez, żelazo, wapń, potas, mangan, selen i cynk. Za jej stosowaniem przemawiają także liczne korzyści zdrowotne: wspomaga pracę serca, wzmacnia układ krążenia i układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi, pozytywnie działa na układ pokarmowy, wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz stymuluje układ odpornościowy. Można ją dodawać do potraw
Syrop klonowy
Jest mniej kaloryczny niż biały cukier. Na uwagę zasługuje jego przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie. Zawiera antyoksydanty i polifenole, które korzystnie wpływają na nasz organizm. W syropie klonowym są obecne liczne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, niacyna, kwas foliowy, magnez, wapń, potas i fosfor, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulują pracę serca. Można używać go do słodzenia ciast, deserów, jogurtu, płatków owsianych; jako polewę do gofrów i naleśników czy dodatek do owoców, sałatek, mleka, kawy i herbaty. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, smażonym mięsem i rybami.
Na podst. doctoroz.com ms/(mtr), WP Kobieta