10 produktów zawierających najwięcej żelaza
Pierwiastek ważny szczególnie dla kobiet
Żelazo jest nam niezbędne. Pierwiastek ten bierze udział w transporcie tlenu do narządów oraz mięśni, chroni organizm przed infekcjami, stymuluje układ nerwowy, a ponadto jest przeciwutleniaczem, a więc opóźnia procesy starzenia komórek. Aby dostarczyć sobie odpowiednie ilości tego pierwiastka, warto dowiedzieć się, w których produktach jest go najwięcej.
Żelazo jest nam niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Bierze udział w transporcie tlenu do narządów oraz mięśni, chroni przed infekcjami, stymuluje układ nerwowy, a ponadto jest przeciwutleniaczem, a więc opóźnia procesy starzenia komórek. Aby dostarczyć sobie odpowiednią jego ilość tego pierwiastka, warto dowiedzieć się, w których produktach jest go najwięcej.
Szczególnie ważną rolę pełni dla zdrowia kobiet, które są bardziej niż mężczyźni narażone na jego niedobory. Panie cierpiące na zbyt obfite miesiączki potrzebują więcej żelaza, to samo dotyczy kobiet w ciąży. Dzienne normy jego spożycia ustalone przez Komitet Żywienia Człowieka Państwowej Akademii Nauk zakładają, że dorosła kobieta potrzebuje go 19 mg każdego dnia, zaś ciężarne oraz karmiące matki 25 mg. Dla porównania, panom zaleca się spożywanie 17 mg.
Podroby
Lekarze zalecają spożywanie podrobów przynajmniej raz w tygodniu i jest to uzasadnione. Wątróbka i żołądki obfitują w żelazo hemowe, czyli to najlepiej przyswajane przez organizm człowieka. Jeśli mamy niedobory tego pierwiastka, najlepiej sięgnąć po podroby wołowe oraz drobiowe (w szczególności z kaczki i indyka).
Na podst. "Journal des femmes" Anna Loska