Zarodki pszenne - właściwości i wpływ na odchudzanie
Zarodki pszenne znane są ze swojego pozytywnego wpływu na proces odchudzania. Jakie wartości odżywcze posiadają? Poznaj najważniejsze właściwości zarodków pszennych oraz dowiedz się, kiedy jest najlepszy moment na włączenie ich do diety.
16.10.2018 | aktual.: 20.01.2019 16:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zarodki pszenne – czym są?
Zarodki pszenne otrzymuje się poprzez przetwarzanie dolnego elementu ziarna pszenicy. Poprzez oczyszczanie ziaren przy produkcji białej mąki otręby i zarodki ziaren usuwa się, co sprawia, że popularna mąka biała niemal całkowicie pozbawiona jest składników odżywczych.
Z drugiej strony coraz większą popularność zyskują zarodki pszenne, które zawierają zarówno witaminy, jak i minerały. W porównaniu do mąki ich zawartość jest od kilku do kilkudziesięciu razy większa.
Zarodki pszenne – składniki odżywcze
Zarodki pszenne w swojej strukturze (w 100 gramach) posiadają m.in. witaminę B1 (2.00 g), witaminę B2 (0.72 g), witaminę E (24.7 g), witaminę B6 (4.5 g) oraz miedź (950 g), żelazo (8 g), cynk (12000 g), mangan (11420 g), potas (837 g), kwas foliowy (520 g), niacynę (4 g) i magnez (250 g).
Oprócz tego zarodki pszenne posiadają w 100 gramach ok. 312 kcal, w tym ok. 9 g tłuszczy, 26.6 g białka i niemal 50 g węglowodanów, z czego prawie 20 gramów błonnika wpływającego pozytywnie na trawienie i metabolizm.
Zarodki pszenne – właściwości
Dzięki zawartości witaminy B1 zarodki pszenne pozytywnie oddziałują na takie schorzenia jak depresja, zapalenia stawów czy katarakta. Oprócz tego zarodki posiadają w swoim składzie również witaminę B6, dzięki której organizm znacznie lepiej reguluje pracę hormonów oraz jest bardziej odporny na powstawanie komórek nowotworowych oraz przypadkowe infekcje.
Co więcej zarodki pszenne wyróżnia także obecność biotyny, dzięki której poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a cholina wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Innym ważnym składnikiem zarodków pszennych jest witamina E, która posiada właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed m.in. cukrzycą, chorobami serca czy rozwojem nowotworów.
Oprócz tego witamina E łagodzi objawy schorzeń dermatologicznych i obniża negatywne skutki menopauzy,
Zarodki pszenne a odchudzanie
Zarodki pszenne od lat uważa się za pozytywnie oddziałujące na proces odchudzania ze względu na zawartość naturalnych składników mineralnych i witamin. Z tego powodu ich działanie zapobiega spowolnieniu przemiany materii i efektowi jojo, co jest częstym skutkiem niedoborów wynikających z niskokalorycznych diet.
Co więcej, dodanie zarodków pszennych do potrawy lub koktajlu dostarcza tak potrzebnych organizmowi witamin bez dodatkowych obciążeń kalorycznych. Warto mieć również świadomość, że przyswajalność tych składników uzależniona jest od ich zestawienia, np. magnezu z witaminą B6 czy manganu i selenu z witaminą E, co występuje w strukturze zarodków pszennych. To wszystko sprawia, że zarodki pszenne regularnie umieszczone w diecie odchudzającej zapobiegają atakom wilczego głodu bez przełożenia na ściśle określoną kaloryczność.