Dieta niskokaloryczna – efekty i przykładowy jadłospis
Dieta niskokaloryczna w połączeniu z aktywnością fizyczną to skuteczny sposób na redukcję masy ciała. Ile kalorii powinniśmy spożywać na diecie niskokalorycznej? Jak komponować posiłki? Poznaj zasady tej diety odchudzającej i przykładowe niskokaloryczne przepisy.
23.10.2018 | aktual.: 26.11.2018 15:48
Dieta niskokaloryczna – efekty
Dieta niskokaloryczna połączona z prawidłowo dobranymi ćwiczeniami pozwoli spalić nawet 4 razy więcej niechcianych kalorii. Co więcej, stosując dietę niskokaloryczną, dzięki której dostarczymy organizmowi ok. 1500 kcal bogatych w białko i błonnik, nie powinniśmy odczuwać znacznego głodu.
Dzieje się tak, ponieważ białko zmniejsza wytwarzanie greliny, czyli hormonu, który sprawia, że jesteśmy głodni. Z drugiej strony błonnik pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości, a do tego ułatwia organizmowi spalanie tkanki tłuszczowej.
Dieta niskokaloryczna – czy 1500 kcal to dużo?
Osoba dorosła powinna spożyć ok. 1700-3000 kcal dziennie, w zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej. W ten sposób, gdy dostarczamy organizmowi 1500 kcal, musi on czerpać energię z dodatkowych zapasów, a my możemy schudnąć. Jest to jednocześnie bezpieczna liczba kalorii – dieta niskokaloryczna daleka jest od głodówki.
Co więcej, dieta niskokaloryczna uważana jest za skuteczną ze względu na fakt, że po jej zakończeniu nie pojawia się efekt jojo.
Dieta niskokaloryczna – przykładowe niskokaloryczne dania
Śniadanie na diecie niskokalorycznej powinno oscylować w okolicach 400 kalorii. Przykładowym porannym posiłkiem może być np. szklanka niesłodzonych płatków zbożowych, do których dodamy szklankę chudego mleka i drobno pokrojone owoce - truskawki czy jagody. Poznaj także 6 innych śniadań poniżej 300 kcal.
Kolejnym posiłkiem powinna być przekąska składająca się np. z musli i jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżki miodu. Lunch na diecie niskokalorycznej powinien dostarczać ok. 300 kcal. W jego ramach możemy spożyć sałatkę, która składać się będzie z: czarnych oliwek, zielonej fasolki, winnego octu, sałaty rzymskiej oraz ok. 90 gramów tuńczyka - najlepiej w sosie własnym.
Zobacz też inne przekąski poniżej 50 kalorii.
Ostatni posiłek, czyli obiad na diecie niskokaloryznej, powinien dostarczać ok. 550 kcal i może składać się np. z łatwych do przygotowania szaszłyków. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować ok. 85 gramów piersi z kurczaka (bez skóry). Mięso kroimy w dużą kostkę, dodajemy do niego 4 małe pieczarki, posiekaną cebulę i połowę zielonej papryki. Następnie każdy z przygotowanych wcześniej produktów nadziewamy na szpadki i całość polewamy octem balsamicznym, po czym kładziemy do pieczenia na grillu. Kiedy po 8 do 10 minutach szaszłyki są już odpowiednio upieczone, możemy zdjąć je z rusztu i podawać z dodatkiem brązowego ryżu i niewielką ilością gotowanych warzyw.
Poznaj również dietetyczne wersje popularnych dań.