GotowaniePrzepisyZdrowa i smaczna dieta odchudzająca

Zdrowa i smaczna dieta odchudzająca

Dieta ma być przede wszystkim smaczna i różnorodna.

Zdrowa i smaczna dieta odchudzająca
Źródło zdjęć: © sxc.hu

31.10.2008 | aktual.: 29.06.2010 00:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

- Diety odchudzające nie muszą być niesmaczne. Ważne, aby zawierały produkty mniej kaloryczne, ale różnorodne i dobrej jakości - mówili lekarze na spotkaniu z dziennikarzami w Warszawie 28 października.

Prof. Barbara Zahorska-Markiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, potwierdza, że diety odchudzające w zasadzie nie powinny się różnić od prawidłowej, zdrowej diety, ale muszą dostarczać mniej kalorii.

Według specjalistki, głodówki i diety bardzo niskokaloryczne nie są dobre. Nie dają długotrwałych efektów - szybko się po nich tyje i często waży się więcej niż przed odchudzaniem (tzw. efekt jo-jo). Bardzo niekorzystne dla zdrowia jest stosowanie diet jednoskładnikowych (np. ryżowej czy kapuścianej), oraz diet, w których źródłem energii jest jedna grupa związków (np. wysoko- tłuszczowych czy wysoko-węglowodanowych).

Białko odchudza

Najlepsze diety odchudzające, to te z obniżoną zawartością tłuszczów i węglowodanów, oraz ze zwiększonym udziałem białka jako źródła energii (z 15 % do 20-25 %). Białko w diecie daje efekt nasycenia. Sprzyja obniżeniu poziomu trójglicerydów i zmniejszeniu objętości tłuszczu trzewnego, uważanego za najgroźniejszy dla zdrowia. Jednocześnie zapobiega utracie masy mięśniowej.

Diety wysokobiałkowe nie powinny być stosowane zbyt długo. U pacjentów z chorobami nerek czy wątroby są niewskazane. Produkty metabolizmu białka obciążają te narządy i mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.

Istotne miejsce w diecie odchudzającej zajmuje wapń, który ułatwia lipolizę, proces rozkładu tłuszczów. Trzeba go jednak przyjmować w postaci produktów naturalnych (jak mleko i jego przetwory, czy orzechy). Wapń z preparatów nie jest skuteczny.

Bardzo ważne przy odchudzaniu jest picie wody. Osoby ze skłonnością do tycia mają obniżone pragnienie. Jednak powinny pić 2 litry niesłodzonych płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Zdaniem prof. Zahorskiej-Markiewicz, podstawowym elementem zdrowej diety, nie tylko odchudzającej, powinny być warzywa i owoce. Dodatkowo warzywa zawierają mniej cukru od owoców i są mniej kaloryczne. Specjalistka podkreśla, że dieta odchudzająca nie musi być niesmaczna. Trzeba tylko nauczyć się stosować w niej niskokaloryczne zamienniki dla tuczących produktów. Bardzo ważne jest byśmy na stałe zmodyfikowali swój jadłospis i przestawili się na dietę niskokaloryczną (co w rzeczywistości jest bardzo trudne). Jej zdaniem, stosowanie różnych preparatów odchudzających nie rozwiązuje problemu otyłości, a może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Dietetyk pomoże

Odchudzanie jest procesem długotrwałym. Wymaga motywacji i codziennego wysiłku, potwierdza dr Lucyna Ostrowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Według niej, osoby, które mają problem z nadwagą lub otyłością i trudno im schudnąć powinny zgłaszać się do specjalistów - najlepiej do lekarzy dietetyków. Nieracjonalne diety powodują szybkie chudnięcie, a to często prowadzi do efektu jo-jo.

- Jedna z moich pacjentek, stosowała łącznie 248 diet, które nie dały długotrwałego efektu – podkreśla specjalistka. Praca z takim pacjentem jest dłuższa, bo jest on bardziej zniechęcony ze względu na złe doświadczenia.

Lekarz może pomóc w doborze odpowiedniego dla danej osoby programu odchudzania oraz w przetrwaniu kryzysów. Każda dieta powoduje spowolnienie przemiany materii i po pewnym czasie przestajemy chudnąć, wyjaśnia dr Ostrowska. Dlatego bardzo ważne jest, by jednocześnie z dietą stosować aktywność fizyczną, która nasila metabolizm.

- Mało, kto zdaje sobie sprawę, że przy stosunkowo niewielkim, ale systematycznym wysiłku możemy zapobiec tyciu, a nawet schudnąć. Wystarczy codziennie zużyć 60 kcal - 100 kcal na przykład na 15 minutowy marsz i zjeść o pół kromki chleba mniej (czyli 40 kcal), a w skali roku schudniemy o 5 kg - podpowiada prof. Zahorska-Markiewicz.

- Musimy pamiętać, że jedzenie jest nam potrzebne do tego, by przeżyć, a nie do tego byśmy się najedli - podkreśla dr Ostrowska. Bardzo ważne jest regularne i częste spożywanie posiłków (najlepiej 5 dziennie).

W odchudzaniu mogą też pomóc inne proste zmiany naszych zachowań. Zamiast jadać w biegu powinniśmy celebrować i planować posiłki, racjonalnie robić zakupy, jeść śniadania, nie podjadać między posiłkami i unikać dokładek.

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (0)