Zdrowe octy?

Przyprawiaj nimi sosy do sałatek i duszone mięsa. Nie tylko podkreślisz smak potraw, ale też uczynisz je lżej strawnymi!

Obraz

Już w starożytności rozcieńczony wodą ocet winny pito jako orzeźwiający napój. Jako przyprawę zaczęto go stosować znacznie później. W XX wieku ruszyła masowa produkcja octu. Niestety, nie winnego, ale tańszego i łatwiejszego do otrzymania – spirytusowego.

W zależności od rozcieńczenia ma 6- lub 10-procentowe stężenie. Choć stanowi podstawowy składnik marynat, żywieniowcy radzą używać go z umiarem, większe ilości podrażniają bowiem przewód pokarmowy. Z tego powodu niektórzy zaczęli go nawet zastępować sokiem z cytryny, który jednak smakuje inaczej. Na szczęście w sprzedaży są już też inne, bardziej zdrowe octy!

*Dodaj ziół i owoców *Do octu winnego lub jabłkowego wystarczy dodać gałązkę estragonu, bazylii lub rozmarynu, zamknąć, wstrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce. Już po kilku dniach nabierze przyjemnego aromatu. Do octu można też wrzucić orzechy włoskie, ząbek czosnku, plasterki cytryny.

*Przepis na ocet jabłkowy *Obierki z jabłek umieścić w dużym słoju. Zalać przegotowaną, ciepłą wodą osłodzoną cukrem (łyżka cukru na 250 ml wody). Naczynie przykryć gazą, odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. W tym czasie mieszać 1–2 razy dziennie. Płyn przecedzić, ponownie wlać do naczynia, można dodać cukru lub miodu (ok. 5 dag na 1 l płynu), przykryć gazą, odstawić w ciepłe miejsce. Po 1,5 miesiąca ocet powinien być gotowy. Trzeba go przecedzić, rozlać do butelek, zakorkować, trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu.

*Najpopularniejsze na półkach - Winny *Produkowany z wina czerwonego, białego lub różowego. Poddawany jest długiej fermentacji w drewnianych beczkach.
Pobudza przemianę materii, pomaga przyswajać substancje odżywcze. Do przyrządzania marynat, jako dodatek do sosów.
*- Jabłkowy *Z wina lub moszczu jabłkowego, jest odmianą octu winnego. Ma świeży, kwaskowaty smak. Ułatwia spalanie tłuszczu, hamuje apetyt, oczyszcza organizm, zwiększa odporność, zapobiega miażdżycy. Do lekkich sosów sałatkowych.
*- Balsamiczny *Oryginalny produkowany jest w Modenie. Robi się go z moszczu winnego. Długo dojrzewa, drogi. Ciemny, słodko-kwaśny.
Do sałaty, owoców jagodowych i deserów.
*- Ryżowy *Z ryżu lub sake, kwaśny, biały lub czarny. Popularny w kuchni japońskiej i chińskiej. Do sosów, makaronów, marynowania ryb i jarzyn.

Wybrane dla Ciebie

"Siostra mnie nienawidziła". Zdradziła brutalną prawdę o rodzinie
"Siostra mnie nienawidziła". Zdradziła brutalną prawdę o rodzinie
Kończy 50 lat. To z nim ma dwoje dzieci
Kończy 50 lat. To z nim ma dwoje dzieci
Został ojcem w wieku 55 lat. Zdradził imię syna
Został ojcem w wieku 55 lat. Zdradził imię syna
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami