Kuchenki gazowe od lat są obecne w naszych domach, ale dopiero teraz zaczynamy dostrzegać ich potencjalne zagrożenia. W okresie jesienno-zimowym rzadziej wietrzymy pomieszczenia, co zwiększa ryzyko wdychania niebezpiecznych związków z urządzenia.
W nieodpowiednio wentylowanych kuchniach gotowanie na gazie może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, szczególnie układowi oddechowemu. To szczególnie niebezpieczne dla dzieci, których systemy odpornościowe są słabiej rozwinięte.
Toksyczne substancje unoszą się w powietrzu
Według badań, użytkownicy kuchenek gazowych są narażeni na wdychanie szkodliwych substancji, takich jak metan, tlenek azotu, formaldehyd i benzen. Substancje uwalniają się nawet wtedy, gdy kuchenka jest wyłączona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste triki na czysty piekarnik i kuchenkę
Wdychanie tych toksycznych związków z gazówki może być bardziej szkodliwe niż wdychanie spalin samochodowych lub włókien azbestowych. Jeśli pomieszczenie jest słabo wentylowane, wystarczy godzina gotowania, aby poziom toksyn przekroczył dopuszczalne normy.
W rozmowie z portalem "Zawsze Pomorze" w temacie użytkowania kuchenek gazowych w domach wypowiedział się dr Tadeusz Jędrzejczyk z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, pełniący funkcję wiceprezydenta European Public Health Alliance. Ekspert twierdzi, że wdychanie powietrza podczas gotowania na kuchence gazowej można porównać do biernego palenia papierosów.
- Dopiero niedawno badania jednoznacznie wykazały, że w źle wentylowanych kuchniach wdychanie powietrza przy gotowaniu jest porównywalne z biernym paleniem papierosów. Wśród kilku substancji toksycznych, najbardziej niepokoi obecność benzenu. Dla tej substancji nie ma akceptowalnej normy, po prostu powinno go nie być - powiedział.
Konsekwencje zdrowotne są poważne
Amerykańscy badacze ostrzegają, że zanieczyszczenia z kuchenek gazowych mogą powodować astmę u dzieci. Formaldehyd, uwalniany z kuchenek, drażni śluzówkę oczu, nosa i gardła, a w większych stężeniach może uszkadzać nawet tkankę płucną.
Według badań opublikowanych w "International Journal of Environmental Research and Public Health", kuchenki gazowe mają wpływ na wzrost zachorowań na choroby oskrzeli i płuc. Talor Gruenwald, analityk danych i główny autor badania, ustalił, że w tylko w USA ok. 650 tys. małoletnich ma astmę, której mogliby uniknąć gdyby nie byli narażeni na szkodliwe substancje emitowane przez kuchenkę gazową.
Lekarze i naukowcy zalecają wymianę kuchenek gazowych na elektryczne lub indukcyjne oraz dbanie o dobrą wentylację. Wysoka jakość powietrza jest kluczowa w codziennym funkcjonowaniu, zwłaszcza w pomieszczeniach łączących funkcje kuchni i jadalni z miejscem wypoczynku np. w przypadku posiadania salonu z aneksem kuchennym.
Czytaj także: Wystarczy 30 sekund. Nikt nie wyczuje papierosów
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl