Ekspert ostrzega. Wystarczy godzina gotowania
Kuchenki gazowe, choć popularne, mogą być szkodliwe dla zdrowia. Badania wskazują, że ich użytkowanie jest porównywalne do biernego palenia. Na trujące substancje szczególnie narażone są dzieci.
Kuchenki gazowe od lat są obecne w naszych domach, ale dopiero teraz zaczynamy dostrzegać ich potencjalne zagrożenia. W okresie jesienno-zimowym rzadziej wietrzymy pomieszczenia, co zwiększa ryzyko wdychania niebezpiecznych związków z urządzenia.
W nieodpowiednio wentylowanych kuchniach gotowanie na gazie może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, szczególnie układowi oddechowemu. To szczególnie niebezpieczne dla dzieci, których systemy odpornościowe są słabiej rozwinięte.
Toksyczne substancje unoszą się w powietrzu
Według badań, użytkownicy kuchenek gazowych są narażeni na wdychanie szkodliwych substancji, takich jak metan, tlenek azotu, formaldehyd i benzen. Substancje uwalniają się nawet wtedy, gdy kuchenka jest wyłączona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste triki na czysty piekarnik i kuchenkę
Wdychanie tych toksycznych związków z gazówki może być bardziej szkodliwe niż wdychanie spalin samochodowych lub włókien azbestowych. Jeśli pomieszczenie jest słabo wentylowane, wystarczy godzina gotowania, aby poziom toksyn przekroczył dopuszczalne normy.
W rozmowie z portalem "Zawsze Pomorze" w temacie użytkowania kuchenek gazowych w domach wypowiedział się dr Tadeusz Jędrzejczyk z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, pełniący funkcję wiceprezydenta European Public Health Alliance. Ekspert twierdzi, że wdychanie powietrza podczas gotowania na kuchence gazowej można porównać do biernego palenia papierosów.
- Dopiero niedawno badania jednoznacznie wykazały, że w źle wentylowanych kuchniach wdychanie powietrza przy gotowaniu jest porównywalne z biernym paleniem papierosów. Wśród kilku substancji toksycznych, najbardziej niepokoi obecność benzenu. Dla tej substancji nie ma akceptowalnej normy, po prostu powinno go nie być - powiedział.
Konsekwencje zdrowotne są poważne
Amerykańscy badacze ostrzegają, że zanieczyszczenia z kuchenek gazowych mogą powodować astmę u dzieci. Formaldehyd, uwalniany z kuchenek, drażni śluzówkę oczu, nosa i gardła, a w większych stężeniach może uszkadzać nawet tkankę płucną.
Według badań opublikowanych w "International Journal of Environmental Research and Public Health", kuchenki gazowe mają wpływ na wzrost zachorowań na choroby oskrzeli i płuc. Talor Gruenwald, analityk danych i główny autor badania, ustalił, że w tylko w USA ok. 650 tys. małoletnich ma astmę, której mogliby uniknąć gdyby nie byli narażeni na szkodliwe substancje emitowane przez kuchenkę gazową.
Lekarze i naukowcy zalecają wymianę kuchenek gazowych na elektryczne lub indukcyjne oraz dbanie o dobrą wentylację. Wysoka jakość powietrza jest kluczowa w codziennym funkcjonowaniu, zwłaszcza w pomieszczeniach łączących funkcje kuchni i jadalni z miejscem wypoczynku np. w przypadku posiadania salonu z aneksem kuchennym.
Czytaj także: Wystarczy 30 sekund. Nikt nie wyczuje papierosów
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl