Zdrowie serca zależy od pory jedzenia
Ograniczenie czasu przeznaczonego na jedzenie do kilkunastu godzin w ciągu dnia i unikanie nocnego podjadania pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji do późnej starości – informuje „Science”.
16.03.2015 | aktual.: 16.03.2015 08:30
Ograniczenie czasu przeznaczonego na jedzenie do kilkunastu godzin w ciągu dnia i unikanie nocnego podjadania pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji do późnej starości – informuje „Science”.
Naukowcy z Instytutu Salka i Uniwersytetu Stanowego San Diego (USA) podali, że muszki owocowe (Drosophila melanogaster), które mają dostęp do jedzenia tylko przez 12 godzin w ciągu dnia, mogą pochwalić się znacznie lepszą kondycją serca, niż owady posilające się przez całą dobę.
Badacze obserwowali wskaźniki zdrowotne u 2-tygodniowych muszek owocowych, które odżywiały się kaszką kukurydzianą przez 12 godzin w ciągu dnia lub przez całą dobę.
Po trzech tygodniach okazało się, że muszki z grupy 12-godzinnej lepiej sypiały, mniej przybierały na wadze i miały znacznie zdrowsze serca niż zwierzęta z grupy całodobowej, chociaż spożywały podobną ilość pokarmu. Po upływie 5 tygodni rezultaty pozostały niezmienne.
- Podczas pierwszych eksperymentów, kiedy porównaliśmy ze sobą 5-tygodniowe muszki z grupy 24- i 12-godzinnej, przez chwilę myśleliśmy, że pomyliliśmy te ostatnie (z grupy 12-godzinnej) z młodszą grupą 3-tygodniowych muszek – w tak dobrym stanie były ich serca. Musieliśmy powtórzyć eksperymenty kilkakrotnie, aby przekonać się, że ta poprawa naprawdę zależała od ograniczenia czasu karmienia – mówi koordynator badania Shubhroz Gill. Kolejne eksperymenty wykazały, że korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania ograniczonej czasowo diety nie dotyczą tylko młodych osobników. Przejście na ten tryb jedzenia poprawia też stan zdrowia u muszek w podeszłym wieku (muszki żyją przeciętnie około 60 dni).
Rezultaty eksperymentów odnoszą się również do ludzi. Już poprzednie badania wykazały, że u osób, które mają skłonność do spożywania posiłków późnym wieczorem lub podjadania w ciągu nocy występuje większe ryzyko rozwoju chorób serca niż u osób, które kończą przygodę z jedzeniem o wcześniejszej porze dnia.
- Ograniczone w czasie odżywianie się nie wymagałoby od ludzi drastycznej zmiany trybu życiu – jedynie drobnej korekty dotyczącej pór spożywania posiłków. Najważniejsze co trzeba zrobić, to skończyć z nocnym podjadaniem – podsumowuje Girish Melkani, jeden z badaczy.
(PAP) ooo/ agt/