GotowaniePrzepisyZdrowsza od mlecznej. Gorzka czekolada na mikołajkowy prezent

Zdrowsza od mlecznej. Gorzka czekolada na mikołajkowy prezent

Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą, jednak nie zmienia to faktu, że jest najzdrowszą z czekolad. Będzie więc bardzo dobrym prezentem mikołajkowym dla tych, którzy na co dzień unikają słodkich łakoci. Jakie warianty warto wybrać?

Zdrowsza od mlecznej. Gorzka czekolada na mikołajkowy prezent
Źródło zdjęć: © iStock.com | Lilechka75
Sylwia Ścibak

Gorzka czekolada - królowa słodyczy

Gorzka czekolada bywa często polecana przez dietetyków. Jej smak jest charakterystyczny i zwykle mało słodki, co oczywiście zależy od zawartości kakao i cukru. Gorzka czekolada ma najwięcej tego pierwszego, a najmniej tego drugiego, w porównaniu oczywiście do pozostałych rodzajów czekolad. Dobrej jakości wyrób ma bardzo ciemny kolor, zawiera minimum 70 proc. proszku kakaowego, masło kakaowe (nie tańszy zamiennik), odrobinę cukru i ewentualnie niewielką domieszkę wanilii wzbogacającej smak.

Jednak gorzka czekolada jest ceniona przede wszystkim za to, że zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Bardzo często podkreśla się jej pozytywny wpływ na serce oraz układ krążenia dzięki wysokiej zawartości flawonoidów i polifenoli. Te pierwsze zapobiegają zakrzepom, te drugie zaś obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom serca. Ponadto udowodniono, że gorzka czekolada zawiera dużo substancji wpierających pracę mózgu, dlatego często poleca się ją przy pracy umysłowej wymagającej ciągłego skupienia. Jest również bardzo dobrym źródłem energii, ponieważ zawiera mnóstwo węglowodanów, ale jednocześnie bardzo mało cukru.

Gorzka czekolada - elegancki prezent

Jednak pomimo powyższych walorów, gorzka czekolada nie odpowiada każdemu. Trzeba być przyzwyczajonym do jej cierpkiego posmaku, by móc jeść ją zamiast słodyczy pełnych cukru, które charakteryzują się bardzo słodkim, uzależniającym smakiem. Będzie więc to uniwersalny, "zdrowy" prezent mikołajkowy dla kogoś, kto preferuje gorzkie potrawy, a stroni od łakoci, np. dla współpracownika. Gorzka czekolada, zwłaszcza ta z wysoką zawartością kakao (ok. 99 proc.), to wykwintny podarunek, który można schrupać do kawy lub wina w doborowym towarzystwie. Tabliczki często pakowane są w eleganckie pudełka oraz kartoniki, co dodaje im walorów estetycznych. Na rynku znajdziemy zarówno warianty bez dodatków, jak i z różnymi dodatkami, które wzbogacają smak, np. liofilizowanymi owocami, orzechami.

Alternatywą dla czekolady gorzkiej może być czekolada deserowa, która zawiera nieco mniej proszku kakaowego i jest nieco łagodniejsza w smaku (zazwyczaj ok. 50 proc.). Taka zawiera też nieco więcej cukru, ale na pewno będzie kompromisowym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za gorzkim smakiem, ale też unikają spożywania mdlących słodyczy.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)