FitnessZupa krem z pora. Lekkie i zdrowe przepisy na krem z pora
Zupa krem z pora. Lekkie i zdrowe przepisy na krem z pora
Zupa krem z pora to świetny pomysł na lekką i pożywną zupę, która dobrze rozgrzeje w pierwsze jesienne wieczory. Wypróbuj nasze przepisy na kremy z pora. Wszak pory charakteryzują się właściwościami odżywczymi, zdrowotnymi, leczniczymi i są lekkostrawne.
26.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegański krem z pora
Składniki:
- 3 pory.
- 3 ziemniaki.
- 2 gruszki.
- Kilka łyżek ugotowanej komosy ryżowej.
- Garść pestek słonecznika.
- 1 łyżka sosu sojowego.
- 1,5 l wody.
- 4 warzywne kostki rosołowe.
- Kilka łyżek oleju roślinnego.
- 1 łyżeczka soli.
- Świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie kremu z pora:
- Zagotuj wodę w dużym garnku i rozpuść w niej kostki na bulion.
- Pokrój pory w talarki, ziemniaki i gruszki w kostki.
- Zeszklij pora na rozgrzanym na patelni oleju.
- Dorzuć gruszki, a po 5 minutach ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
- Wrzuć go gotującego się bulionu warzywnego w garnku zawartość patelni.
- Posól, dopraw świeżo zmielonym pieprzem
- Gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
- Upraż na suchej patelni pestki słonecznika, podlewając je pod koniec sosem sojowym.
- Zmiksuj zawartość garnka, spróbuj i w razie potrzeby dopraw pieprzem.
- Podawaj krem z pora z komosą ryżową, posypany prażonym słonecznikiem.
Serowa zupa krem z pora ze szpinakiem
Składniki:
- 4 pory.
- 300 g serka topionego śmietankowego.
- 500 g mrożonego szpinaku.
- 2 szklanki mleka roślinnego (albo zwykłego, jeśli lubimy).
- Pół szklanki wody.
- Garść płatków migdałów.
- Olej roślinny do smażenia.
- Kilka łyżek oliwy smakowej do podania.
- Szczypta gałki muszkatołowej.
- Sól.
- Pieprz.
Przygotowanie zupy krem:
- Pokrój pory w talarki.
- Smaż je 10 minut na rozgrzanym oleju na patelni i zmniejsz ogień.
- Dorzuć na patelnię połowę szpinaku i porządnie wymieszaj.
- Podsmaż kilka minut do zredukowania objętości, przełóż na patelnię resztę szpinaku, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
- Smaż 5 minut.
- Upraż łatki migdałów na suchej patelni.
- Przełóż zawartość patelni do większego garnka, dodaj mleko roślinne, wodę i porządnie wymieszaj.
- Zagotuj zawartość, dodaj serki topione, wymieszaj, a następnie zblenduj na gładki krem z pora.
- Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów i skropioną odrobiną oliwy smakowej.
Krem z pora z rybą i sokiem z cytryny
Składniki:
- 3 pory.
- 2 marchewki.
- Pół selera.
- 3 kromki czerstwego, białego pieczywa.
- Pęczek umytego, osuszonego i posiekanego koperku.
- 2 łyżeczki odsączonych kaparów.
- Sok wyciśnięty z połowy umytej cytryny.
- Kilka plasterków wędzonej ryby (łososia albo pstrąga) albo kawałków (makreli).
- Świeżo zmielony czarny pieprz.
- Kilka łyżek oliwy.
- 1,5 l gorącego bulionu.
Przygotowanie kremu z porów:
- Pokrój pory w talarki, marchewkę i selera w kostkę.
- Podsmaż je na oliwie przez kwadrans, mieszając.
- Do dużego garnka z gorącym bulionem przełóż zawartość patelni i gotuj 5 minut.
- Kromki chleba pokrój w kostki, podsmaż chwilę na patelni po smażeniu warzyw i odłóż na talerzyk.
- Do zupy dodaj sok z cytryny i świeżo mielony pieprz.
- Zmiksuj przez chwilę.
- Podawaj zupę krem z pora z plasterkami lub kawałkami wędzonej ryby, kaparami, grzankami, obficie posypaną świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.