FitnessZupa krem z pora. Lekkie i zdrowe przepisy na krem z pora

Zupa krem z pora. Lekkie i zdrowe przepisy na krem z pora

Zupa krem z pora. Lekkie i zdrowe przepisy na krem z pora
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
26.08.2018 12:58, aktualizacja: 19.12.2018 15:52

Zupa krem z pora to świetny pomysł na lekką i pożywną zupę, która dobrze rozgrzeje w pierwsze jesienne wieczory. Wypróbuj nasze przepisy na kremy z pora. Wszak pory charakteryzują się właściwościami odżywczymi, zdrowotnymi, leczniczymi i są lekkostrawne.

Wegański krem z pora

Składniki:

  • 3 pory.
  • 3 ziemniaki.
  • 2 gruszki.
  • Kilka łyżek ugotowanej komosy ryżowej.
  • Garść pestek słonecznika.
  • 1 łyżka sosu sojowego.
  • 1,5 l wody.
  • 4 warzywne kostki rosołowe.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego.
  • 1 łyżeczka soli.
  • Świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie kremu z pora:

  • Zagotuj wodę w dużym garnku i rozpuść w niej kostki na bulion.
  • Pokrój pory w talarki, ziemniaki i gruszki w kostki.
  • Zeszklij pora na rozgrzanym na patelni oleju.
  • Dorzuć gruszki, a po 5 minutach ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
  • Wrzuć go gotującego się bulionu warzywnego w garnku zawartość patelni.
  • Posól, dopraw świeżo zmielonym pieprzem
  • Gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
  • Upraż na suchej patelni pestki słonecznika, podlewając je pod koniec sosem sojowym.
  • Zmiksuj zawartość garnka, spróbuj i w razie potrzeby dopraw pieprzem.
  • Podawaj krem z pora z komosą ryżową, posypany prażonym słonecznikiem.

Serowa zupa krem z pora ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 pory.
  • 300 g serka topionego śmietankowego.
  • 500 g mrożonego szpinaku.
  • 2 szklanki mleka roślinnego (albo zwykłego, jeśli lubimy).
  • Pół szklanki wody.
  • Garść płatków migdałów.
  • Olej roślinny do smażenia.
  • Kilka łyżek oliwy smakowej do podania.
  • Szczypta gałki muszkatołowej.
  • Sól.
  • Pieprz.

Przygotowanie zupy krem:

  • Pokrój pory w talarki.
  • Smaż je 10 minut na rozgrzanym oleju na patelni i zmniejsz ogień.
  • Dorzuć na patelnię połowę szpinaku i porządnie wymieszaj.
  • Podsmaż kilka minut do zredukowania objętości, przełóż na patelnię resztę szpinaku, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
  • Smaż 5 minut.
  • Upraż łatki migdałów na suchej patelni.
  • Przełóż zawartość patelni do większego garnka, dodaj mleko roślinne, wodę i porządnie wymieszaj.
  • Zagotuj zawartość, dodaj serki topione, wymieszaj, a następnie zblenduj na gładki krem z pora.
  • Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów i skropioną odrobiną oliwy smakowej.

Krem z pora z rybą i sokiem z cytryny

Składniki:

  • 3 pory.
  • 2 marchewki.
  • Pół selera.
  • 3 kromki czerstwego, białego pieczywa.
  • Pęczek umytego, osuszonego i posiekanego koperku.
  • 2 łyżeczki odsączonych kaparów.
  • Sok wyciśnięty z połowy umytej cytryny.
  • Kilka plasterków wędzonej ryby (łososia albo pstrąga) albo kawałków (makreli).
  • Świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Kilka łyżek oliwy.
  • 1,5 l gorącego bulionu.

Przygotowanie kremu z porów:

  • Pokrój pory w talarki, marchewkę i selera w kostkę.
  • Podsmaż je na oliwie przez kwadrans, mieszając.
  • Do dużego garnka z gorącym bulionem przełóż zawartość patelni i gotuj 5 minut.
  • Kromki chleba pokrój w kostki, podsmaż chwilę na patelni po smażeniu warzyw i odłóż na talerzyk.
  • Do zupy dodaj sok z cytryny i świeżo mielony pieprz.
  • Zmiksuj przez chwilę.
  • Podawaj zupę krem z pora z plasterkami lub kawałkami wędzonej ryby, kaparami, grzankami, obficie posypaną świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także