GotowaniePrzepisy10 sałat dobrych dla zdrowia

10 sałat dobrych dla zdrowia

10 sałat dobrych dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Wiele jest odmian sałat - niektóre są Polakom zupełnie obce, mimo że można je dostać praktycznie przez cały rok. Ich spożywanie dobroczynnie wpływa na organizm. Zawierają witaminy i sole mineralne. Po które warto sięgnąć?

Wiele jest odmian sałat - niektóre są Polakom zupełnie obce, mimo że można je dostać praktycznie przez cały rok. Ich spożywanie dobroczynnie wpływa na organizm. Zawierają witaminy i sole mineralne. Po które warto sięgnąć? Oto krótki przewodnik.

Cykoria

Znano ją już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Do jedzenia najczęściej kupuje się cykorię sałatową. Cykoria usprawnia trawienie, regulując rytm wypróżnień, pomaga zwalczyć wirusa opryszczki, wzmacnia organizm, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Jest zalecana karmiącym matkom, ponieważ pobudza produkcję mleka. Wpływa też na tworzenie się czerwonych krwinek. Zawiera witaminy: A, z grupy B i C, natomiast z minerałów: magnez, cynk, miedź, fosfor, wapń, żelazo, potas, sód.

1 / 9

Roszponka warzywna

Obraz
© 123RF.COM

Zwana również roszpunką warzywną lub jadalną. Należy do rodziny kozłkowatych. Ma łagodny smak i niewielkie listki. Uważa się ją za bardzo wartościowe warzywo - jej spożywanie zapewnia organizmowi dużą dawkę żelaza, a także witamin A i C. Roszponka zawiera też olejki eteryczne, błonnik, fosfor, potas, sód, magnez, selen, cynk. W stu listkach jest niewiele ponad 20 kcal. Regularne jej spożywanie pielęgnuje skórę, wzmacnia organizm, pomaga schudnąć. Zalecana jest diabetykom. Wykorzystywana jest do dekoracji potraw.

2 / 9

Radicchio

Obraz
© 123RF.COM

Zwana jest cykorią sałatową albo czerwoną. Pochodzi z rodziny roślin astrowatych i jest odmianą cykorii podróżnik. Liście radicchio są kruche. Ponieważ ma goryczkę, przed podaniem warto wymoczyć liście w wodzie. Smakowo dobrze komponuje się z szynką parmeńską oraz figami. Odznacza się bogactwem witamin z grupy B i witaminy C. Jest też bardzo bogata w błonnik. Radicchio przypomina czerwoną kapustę. Po upieczeniu traci swój głęboki kolor.

3 / 9

Sałata rzymska

Obraz
© 123RF.COM

Zwana również sałatą długolistną. Ma kruche, luźno ułożone, karbowane liście. Jest podstawą znanej sałatki Cesar. Warto ją jeść nie tylko ze względu na wyrazisty smak. Sałata rzymska zawiera witaminę C i z grupy B, a także żelazo, wapń, fosfor. Jest lekkostrawna, a w smaku słodsza od sałaty masłowej. Najlepiej podawać ją do gęstych sosów majonezowych, parmezanu, orzechów i czosnku. Szklanka sałaty rzymskiej ma zaledwie 9 kcal. Zawiera karotenoidy, które zapobiegają starczemu zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

4 / 9

Rokietta siewna

Obraz

Bardziej znana nazwa tej rośliny to rukola. Stanowi popularny dodatek do sałatek i drugich dań. Rokietta siewna ma specyficzny, ostry, pieprzny smak. Im jest starsza, tym staje się on ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Rukola uważana jest za roślinę leczniczą. Potęguje odporność organizmu, działa bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Chroni przed chorobami układu krążenia. Pomaga na wrzody. Jest wskazana w przypadku problemów z żołądkiem. To naturalny lek na zgagę, wzdęcia i bóle brzucha. Spożywanie rukoli korzystnie wpływa na urodę.

5 / 9

Rukiew wodna

Obraz
© 123RF.COM

Pochodzi z rośliny kapustowatych. Bywa nazywana wodną rzeżuchą. Charakteryzuje się ciemnozielonymi listkami. W smaku przypomina rukolę i z powodzeniem może ją zastąpić. Najlepsza jest rukiew wodna z małymi listkami i cienkimi łodyżkami. Ponieważ odznacza się wysoką zawartością witamin, wyciąg z rukwi podaje się w przypadku awitaminozy. Brytyjscy uczeni dowiedli, że spożywanie tej sałaty może pomóc wygrać walkę z rakiem sutka. Warto włączyć ten produkt do diety, by zbić wysoki cholesterol, a także dla sprawniejszego funkcjonowania wątroby.

6 / 9

Sałata liść dębu (dębolistna)

Obraz
© 123RF.COM

Ma luźne, pomarszczone liście w kolorze zielonym lub brunatnym. Odznacza się lekko pikantnym smakiem. Zawiera węglowodany, witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), C, A, fosfor, wapń, potas. Podczas przyrządzania potraw najlepiej łączyć ją z łagodnymi sosami, serami pleśniowymi oraz grzybami. Jest jednak dość trudna w uprawie, do tego bardzo nietrwała i kłopotliwa w przechowywaniu.

7 / 9

Endywia kędzierzawa

Obraz
© 123RF.COM

Odmiana cykorii endywii o postrzępionych i ostro zakończonych listkach. Zewnętrzne liście przypominają koronkę. Endywia kędzierzawa ma lekko gorzkawy smak. Najczęściej trafia do sałatki wśród innych sałat. Zawiera sporo witaminy C, E i K, żelazo, magnez, potas, fosfor. Jej ojczyzną jest Francja. Ma w składzie białko. Inną uprawianą w Polsce odmianą endywii jest eskariola paryska. Obie odmiany są niskokaloryczne.

8 / 9

Sałata lollo

Obraz
© 123RF.COM

Uprawia się ją głównie we Włoszech. Ma duże, karbowane liście w kolorze zielonym albo bordowym. To sałata bardzo dekoracyjna, którą często wykorzystuje się do ozdabiania potraw. Najczęściej można ją dostać jako składnik mieszanek sałat. Jej spożywanie podnosi odporność organizmu i korzystnie wpływa na trawienie. Dobrze wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Warto łączyć ją z łososiem, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

9 / 9

Sałata masłowa

Obraz
© 123RF.COM

Najpopularniejsza sałata w Polsce. Dodajemy ją do kanapek i sałatek, często ląduje też na talerzu jako dekoracja. Ma delikatny smak. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B6), witaminę C i E. W ponad 90 proc. składa się z wody, dlatego cała główka ma zaledwie ok. 30 kcal. Wykazuje działanie antyoksydacyjne; hamuje działanie wolnych rodników, chroniąc organizm przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Działa odkwaszająco. Bardzo dobrze łączy się z pomidorami, rzodkiewkami, rybami i owocami morza.

EPN/mp/WP Kobieta

zdrowiesałatacykoria

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)