3 brzoskwinie dziennie pomogą w walce z rakiem piersi
27.03.2014 11:34, aktual.: 27.03.2014 14:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naturalny składnik zawarty w brzoskwiniach powstrzymuje komórki rakowe przed rozprzestrzenianiem się w organizmie. Do takich wniosków doszli naukowcy zrzeszeni w amerykańskiej agencji AgriLife Research, która bada m.in. wpływ produktów rolnych na na zdrowie człowieka. Badanie zostało przeprowadzone pod kątem kobiet, które są nosicielkami genów odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów.
Naturalny składnik zawarty w brzoskwiniach powstrzymuje komórki rakowe przed rozprzestrzenianiem się w organizmie. Do takich wniosków doszli naukowcy zrzeszeni w amerykańskiej agencji AgriLife Research, która bada m.in. wpływ produktów rolnych na na zdrowie człowieka. Badanie zostało przeprowadzone pod kątem kobiet, które są nosicielkami genów odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów.
Wyniki badań przeprowadzonych na myszach opublikowano w "Journal of Nutritional Biochemistry". Gryzoniom wszczepiono pod skórę komórki agresywnego nowotworu piersi typu MDA-MB-435. Po kilku tygodniach jednoczesnego przyjmowania ekstraktu brzoskwiniowego, u myszy stwierdzono zahamowanie markera zabójczego genu w płucach. Nie nastąpiły także żadne przerzuty.
Naukowcy natychmiast porównali skalę wagową swoich "pacjentów" i stwierdzili, że kobietom będą potrzebne 3 owoce dziennie, by otrzymać podobne rezultaty.
Na zachodniej półkuli rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. - Znaczenie naszych ustaleń jest bardzo istotne, ponieważ pokazuje, na razie w warunkach laboratoryjnych, że naturalne związki, w tym przypadku związki fenolowe w brzoskwini, mogą ustrzec przed rakiem piersi oraz jego przerzutami - skomentował eksperyment dr Luis Cisneros-Zevallos, kierownik grupy badawczej.
- Wiedzieliśmy już, że brzoskwinie zawierają związki chemiczne odpowiedzialne za zabijanie komórek nowotworowych, a teraz upewniliśmy się, że mogą także hamować przerzuty - mówi zachwycony rezultatami badania Cisneros-Zevallos. - Mamy powody, by przypuszczać, że to, co zadziałało na myszy, zadziała także na ludziach. Oczywiście weryfikacja jest naszym kolejnym celem.
Aby korzystać z pełni zdrowotnych właściwości brzoskwiń, należy zjadać je wraz ze skórką. Jeśli odkrycie teksańskich specjalistów okaże się choć w części prawdziwe, potwierdzi się teza, że dieta jest niezwykle istotna w prewencji nowotworowej. Do tego czasu jedzenie brzoskwiń z pewnością nam nie zaszkodzi.
Na podst. Dailymail.co.uk (mtr/gabi), kobieta.wp.pl