50‑latkowie jedli codziennie olej kokosowy. Efekty zaskoczyły wszystkich
09.01.2018 17:14, aktual.: 09.01.2018 19:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Olej kokosowy był już wychwalany za cudowny wpływ na zdrowie człowieka, krytykowany za kaloryczność i bogactwo tłuszczów nasyconych, a także doceniany jako wspaniały kosmetyk. Teraz naukowcy odkryli jego kolejną, zaskakującą właściwość. Okazuje się, że powinni go spożywać w szczególności ludzie starsi.
Naukowcy z University of Cambridge poprosili 94 wolontariuszy w wieku 50-75 lat, by codziennie przez 4 tygodnie jedli 50 g (około 3 łyżki) wybranego tłuszczu. Uczestników badania zostali podzieleni na 3 grupy – pierwsza spożywała olej kokosowy, druga oliwę, a trzecia niesolone masło roślinne. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak wpłynie to na poziom cholesterolu u poszczególnych grup.
Wyniki ich eksperymentu były zaskakujące. Okazało się, że krótka "kuracja" olejem kokosowym wystarczy, by znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru.
W grupie, która spożywała codziennie masło, odnotowano około 10-procentowy wzrost "złego" cholesterolu LDL we krwi. U badanych, którzy przyjmowali oliwę, zauważono nieznaczny spadek cholesterolu LDL i około 5-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu HDL. Największym zaskoczeniem były wyniki badań w ostatniej grupie. U osób spożywających olej kokosowy odnotowano aż 15-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi.
"Złym" cholesterolem nazywamy potocznie lipoproteiny LDL o małej gęstości, które razem z innymi substancjami w trakcie transportowania cholesterolu z wątroby do innych tkanek ciała odkłada się w tętnicach, prowadząc do miażdżycy i wielu innych, poważnych chorób. "Dobry" cholesterol HDL jest w stanie oczyszczać tętnice, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.
Choć wyniki eksperymentu są obiecujące, naukowcy zaznaczają, że był on krótkotrwały i konieczne są dalsze badania. Zaznaczają, że radykalna zmiana diety w oparciu o ten jeden test nie jest wskazana. Tym bardziej, że wcześniejsze badania wskazywały na inne, mniej pożądane skutki częstego jedzenia oleju kokosowego.