50‑latkowie jedli codziennie olej kokosowy. Efekty zaskoczyły wszystkich
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Olej kokosowy był już wychwalany za cudowny wpływ na zdrowie człowieka, krytykowany za kaloryczność i bogactwo tłuszczów nasyconych, a także doceniany jako wspaniały kosmetyk. Teraz naukowcy odkryli jego kolejną, zaskakującą właściwość. Okazuje się, że powinni go spożywać w szczególności ludzie starsi.
Naukowcy z University of Cambridge poprosili 94 wolontariuszy w wieku 50-75 lat, by codziennie przez 4 tygodnie jedli 50 g (około 3 łyżki) wybranego tłuszczu. Uczestników badania zostali podzieleni na 3 grupy – pierwsza spożywała olej kokosowy, druga oliwę, a trzecia niesolone masło roślinne. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak wpłynie to na poziom cholesterolu u poszczególnych grup.
Wyniki ich eksperymentu były zaskakujące. Okazało się, że krótka "kuracja" olejem kokosowym wystarczy, by znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru.
W grupie, która spożywała codziennie masło, odnotowano około 10-procentowy wzrost "złego" cholesterolu LDL we krwi. U badanych, którzy przyjmowali oliwę, zauważono nieznaczny spadek cholesterolu LDL i około 5-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu HDL. Największym zaskoczeniem były wyniki badań w ostatniej grupie. U osób spożywających olej kokosowy odnotowano aż 15-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi.
"Złym" cholesterolem nazywamy potocznie lipoproteiny LDL o małej gęstości, które razem z innymi substancjami w trakcie transportowania cholesterolu z wątroby do innych tkanek ciała odkłada się w tętnicach, prowadząc do miażdżycy i wielu innych, poważnych chorób. "Dobry" cholesterol HDL jest w stanie oczyszczać tętnice, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.
Choć wyniki eksperymentu są obiecujące, naukowcy zaznaczają, że był on krótkotrwały i konieczne są dalsze badania. Zaznaczają, że radykalna zmiana diety w oparciu o ten jeden test nie jest wskazana. Tym bardziej, że wcześniejsze badania wskazywały na inne, mniej pożądane skutki częstego jedzenia oleju kokosowego.