7 super produktów, które warto włączyć do swojej diety
Wskazane przez dietetyka
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, popularna w całym basenie Morza Śródziemnego. Ceniony jest ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające.
Kiedyś egzotyczne i trudno dostępne, dzisiaj można je kupić prawie w każdym sklepie za stosunkowo nieduże pieniądze. Warto włączyć je do swojego jadłospisu - chociażby jako dodatek, żeby stopniowo uzupełnić niedobory witamin i pierwiastków oraz wspomóc funkcjonowanie organizmu. Dietetyczka radzi, po co sięgnąć na zakupach.
Ostropest plamisty
To roślina z rodziny astrowatych, popularna w całym basenie Morza Śródziemnego. Ceniony jest ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Roślina ta radzi sobie również jako środek odtruwający. Dlatego też powinien być spożywany przez osoby z marskością wątroby, używające antybiotyków, nadużywające alkoholu czy zmagające się z cukrzycą.
Ostropest używany regularnie chroni przed miażdżycą, obniżając poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność organizmu.
Najczęściej wykorzystuje się jego nasiona. W sklepach dostępne są ziarna ostropestu w zmielonej formie. Zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżeczek dziennie.
Weronika Weremko - Oszuścik, dietetyk (Dieta4U)