7 super produktów, które warto włączyć do swojej diety
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, popularna w całym basenie Morza Śródziemnego. Ceniony jest ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające.
Kiedyś egzotyczne i trudno dostępne, dzisiaj można je kupić prawie w każdym sklepie za stosunkowo nieduże pieniądze. Warto włączyć je do swojego jadłospisu - chociażby jako dodatek, żeby stopniowo uzupełnić niedobory witamin i pierwiastków oraz wspomóc funkcjonowanie organizmu. Dietetyczka radzi, po co sięgnąć na zakupach.
Ostropest plamisty
To roślina z rodziny astrowatych, popularna w całym basenie Morza Śródziemnego. Ceniony jest ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Roślina ta radzi sobie również jako środek odtruwający. Dlatego też powinien być spożywany przez osoby z marskością wątroby, używające antybiotyków, nadużywające alkoholu czy zmagające się z cukrzycą.
Ostropest używany regularnie chroni przed miażdżycą, obniżając poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność organizmu.
Najczęściej wykorzystuje się jego nasiona. W sklepach dostępne są ziarna ostropestu w zmielonej formie. Zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżeczek dziennie.
Weronika Weremko - Oszuścik, dietetyk (Dieta4U)
Kasza jaglana
Może być spożywana nawet przez alergików, ponieważ nie zawiera glutenu, a przy tym jest lekkostrawna i jednocześnie odżywcza. Świetnie sprawdza się również w żywieniu niemowląt i małych dzieci, już od 5 miesiąca życia.
Kasza jaglana zawiera naturalne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Spożywając ją, dostarczasz organizmowi lecytyny, która wspomaga pamięć i koncentrację.
Dawniej wykorzystywano jej właściwości antywirusowe, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Kasza jaglana otrzymywana z prosa ma działanie alkalizujące na organizm, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, działa antydepresyjnie i wzmacnia układ odpornościowy. Ważnym jej składnikiem jest krzemionka, która jest naturalnym produktem wzmacniającym stan skóry, włosów i paznokci.
To także cenne źródło witamin E, B1, B2, b6 oraz mikro i makroelementów, takich jak magnez, wapń, żelazo, potas czy fosfor. Szybko się gotuje i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Smakuje z owocami oraz w formie wytrawnej z warzywami czy mięsem.
Olej kokosowy
To tłuszcz, który może zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w łazience, gdyż można stosować go do przygotowania potraw lub jako naturalny kosmetyk. Ważne jest, aby wybierać ten, który jest olejem virgin lub extra virgin, ponieważ tylko taki wytwarzany jest bez użycia środków chemicznych i dzięki temu zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne, jak i kokosowy aromat.
Olej ten w około 90 proc. zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko w niewielkiej ilości kwasy jedno- i wielonienasycone. Jednak nie obawiaj się stosować tego oleju w kuchni, gdyż wykazano, iż regularne jego spożycie - w ilości około 30g dziennie - sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, jak i pomaga w uzyskaniu odpowiedniego stosunku między frakcjami cholesterolu.
Z kokosa pozyskuje się również tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które dostarczają łatwo przyswajalnej energii, co wykorzystują sportowcy, budując masę mięśniową. Trójglicerydy średniołańcuchowe po dostaniu się do organizmu zostają przekształcane w energię, a nie w tkankę tłuszczową, dlatego są polecane osobom na dietach redukcyjnych zwłaszcza z otyłością brzuszną. Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym spowalniają motorykę układu pokarmowego, co w rezultacie powoduje lepszą przyswajalność składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem. Dzięki tej lepszej przyswajalności olej kokosowy polecany jest osobom niedożywionym, rekonwalescentom, osobom starszym, a także niemowlętom i osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
Nasiona chia
Szałwia hiszpańska występuje głównie w Meksyku i Gwatemali. Jej owoce zawierają liczne owalne nasiona, które są nazywane nasionami chia. Roślina uprawiana jest głównie ze względu na oleiste nasiona bogate w kasy omega- 3. Dzięki spożywaniu tych nasion poprawisz pamięć, koncentrację oraz usprawnisz działanie systemu nerwowego.
Jarmuż
To roślina kapustowata znana była już w średniowieczu, jednak dopiero ostatnio stała się popularna i doceniana w Polsce. Spożywana jest przede wszystkich ze względu na swoje właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze, głównie sulforafan. Ważne jest, aby zbyt długo nie gotować warzywa, bo wtedy straci swoje wartości odżywcze. Można go jeść również na surowo.
Jarmuż wykazuje także właściwości przeciwzapalne. Zawiera znaczne ilości witaminy C. Chroni przed rakiem prostaty i jelita grubego.
Liście Moringa
Moringa olejodajna to drzewo występujące w Indiach i Pakistanie. Jest to niezwykle użyteczne drzewo dla człowieka, ponieważ każda jego część może być wykorzystana. Owoce i młode pędy po ugotowaniu jada się jak warzywa, korzenie o chrzanowym smaku mają właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne. Z nasion można otrzymywać olej spożywczy.
Jednak największym zainteresowaniem w medycynie cieszą się liście moringa ze względu na większą niż w owocach cytrusowych zawartość witaminy C i bogactwo witaminy A, potasu oraz wapnia. Na Filipinach drzewo to określane jest jako " przyjaciel matki", ponieważ spożywanie gotowanych liści wzmaga laktację.
Najczęściej liście spożywane są w formie sproszkowanej, można również spotkać się z ich ekstraktami dostępnymi w sprzedaży internetowej, które również mają dobroczynne właściwości.
Komosa ryżowa
Quinoa (czyli komosa ryżowa) należy do roślin szkarłatowatych, podobnie jak amarantus. Już od wieków była wykorzystywana jako źródło węglowodanów przez Inków i Azteków. Jest idealnym pokarmem dla wegetarian, ponieważ zawiera wszystkie egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza i musi pobrać z pożywienia) aminokwasy. Jest produktem bezglutenowym, czyli może być spożywana przez alergików oraz osoby chore na celiakię. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny może być częstym składnikiem diety cukrzyków czy osób odchudzających się. Stopniowo podnosi poziom cukru we krwi i dlatego dłużej pozostaje uczucie sytości po jej spożyciu. Komosę należy spożywać także ze względu na znaczne ilości magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Ponad to zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym również kwasy omega-3 mające działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.
Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Nasiona komosy, w przeciwieństwie do innych zbóż, zawierają flawonoidy, co daje im działanie antyoksydacyjne.
Komosa polecana jest osobom z nietolerancją laktozy, gdyż zawiera więcej wapnia niż mleko. Możemy ją spożywać jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, łączyć z innymi zbożami, mielić i dodawać do mąki z której wypieka się chleb.
Weronika Weremko - Oszuścik, dietetyk (Dieta4U)