Antydepresanty na zimowe dni
To nie tylko zwykła chandra
Pamiętaj o warzywach i owocach
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych sezonowych owoców i warzyw, więc o zdrową dietę pełną roślinnych produktów wówczas nietrudno. Zimą musimy jednak poświęcić nieco więcej uwagi naszemu jadłospisowi i pamiętać, by na talerzu nie zabrakło różnorodnych warzyw, m.in. buraków, dyni lub marchwi, które zawierają dużo beta-karotenu. To składnik będący potężnym przeciwutleniaczem, który chroni przed wolnymi rodnikami mającymi rakotwórcze działanie. Nasz mózg jest bardzo wrażliwy na szkodliwe działanie wolnych rodników, a te są szczególnie aktywne, gdy jesteśmy narażeni na długotrwały stres.
Naukowcy z Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria dowiedli, że dieta bogata w warzywa, owoce i orzechy nie tylko chroni przed otyłością, ale także przed depresją. W badaniach wzięło udział ponad 15 tys. osób, które przystępując do kontroli, nie miały żadnych objawów zaburzeń zdrowia psychicznego. Kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania wypełniali na początku badań oraz po 10 latach. Po upływie średnio 8,5 roku depresję zdiagnozowano u 1550 uczestników. W największym stopniu ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby związane było spożywanie warzyw, owoców i orzechów oraz unikanie mięsa i słodyczy (źródeł tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i tłuszczów trans). U uczestników, którzy w czasie trwania obserwacji zmienili swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, nastąpił wyraźny spadek ryzyka rozwoju depresji.
Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?
Domowy niezbędnik: