FitnessBłędy, które popełniamy, sięgając po przekąski

Błędy, które popełniamy, sięgając po przekąski

Błędy, które popełniamy, sięgając po przekąski

Bez nich większość z nas nie wyobraża sobie całego dnia w pracy. Przed wyjściem z domu zjadamy śniadanie, ale już po niedługim czasie mamy ochotę coś przekąsić. Jakich wyborów dokonywać i przede wszystkim - czy w ogóle podjadać między posiłkami? Niewątpliwie warto unikać kilku powszechnych błędów.

Bez nich większość z nas nie wyobraża sobie całego dnia w pracy. Przed wyjściem z domu zjadamy śniadanie, ale już po niedługim czasie mamy ochotę coś przekąsić. Jakich wyborów dokonywać i przede wszystkim - czy w ogóle podjadać między posiłkami? Niewątpliwie warto unikać kilku powszechnych błędów.

Czy rzeczywiście ich potrzebujesz?

Często sięgamy po nie jedynie z nudy albo z nieprzepartej chęci, by zjeść coś smacznego. - Tylko około 50 procent ludzi potrzebuje przekąsek - wyjaśnia dietetyk Heather Bauer. U niektórych pomagają dbać o metabolizm, regulować poziom cukru we krwi i kontrolować spożywane podczas głównych posiłków porcje. Wskazane są u osób z hipoglikemią lub chorych na cukrzycę. Dla pozostałych to tylko źródło niepotrzebnych kalorii. Warto zadać sobie pytanie: czy kiedy zjem coś między śniadaniem a obiadem, wpływa to na to, że porcja kolejnego posiłku jest mniejsza albo wybrane produkty zdrowsze? Jeśli odpowiedź brzmi: nie, oznacza to, że przekąski nie spełniają swojej funkcji.

Na podst. Dailymail.co.uk (ios/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 5

Wyłącznie "zdrowe" węglowodany

Obraz
© Thinkstockphotos

Od lat wpajano nam, że owoc to zawsze dobra przekąska. Jabłko czy pomarańcza nie tylko nas nasycą, ale także dostarczą dobrych węglowodanów. Dietetyk Cheryl Forberg twierdzi jednak, że zdecydowanie lepiej połączyć te owoce z białkiem, czyli dodać na przykład trochę mozarelli, kilka plastrów indyka albo odrobinę masła migdałowego na pokrojone jabłko. Ekspertka wyjaśnia, że białko spowalnia uwalnianie do krwiobiegu spożytego cukru, co zapobiega nadmiernym skokom insuliny. Dzięki temu na dłużej będziemy czuć się nasyceni i jest mało prawdopodobne, że sięgniemy po kolejną przekąskę.

2 / 5

Zbyt mało warzyw i owoców

Obraz
© Thinkstockphotos

Nie tylko są niskokaloryczne i mają cenne właściwości odżywcze, ale także znakomicie nawadniają organizm i dostarczają mu dużych ilości błonnika. Problem z owocami i warzywami polega jednak na tym, że czasem wydają się mało atrakcyjne jako przekąski. Wiemy, że marchewka jest zdrowym wyborem, ale niekoniecznie chcemy być jej niewolnikiem...

3 / 5

Przekąska to nie smakołyk

Obraz
© Thinkstockphotos

Warto podkreślić tę różnicę. Smakołyki to zwykle puste kalorie, które pochłaniamy jedynie dla własnej przyjemności. Nie służą naszemu zdrowiu ani nawet nie pozwalają zaspokoić głodu. Nie wpływają też na to, że podczas kolejnego posiłku łatwiej kontrolować zjadaną porcję. Nie wszystkie wybory są natomiast jednoznaczne. Czasem trudno stwierdzić, czy czekoladowy batonik energetyczny albo smoothie to dobry pomysł. - Przekąski dostarczają składników odżywczych i sprawiają, że czujemy się nasyceni - mówi dietetyk Dawn Jakson Blatner. - Są pomostem pomiędzy jednym a drugim posiłkiem. Smakołyki nie spełniają żadnej z tych funkcji.

4 / 5

Pojadać trzeba z głową

Obraz
© Thinkstockphotos

Przekąski pozwalają czasem przetrwać trudny dzień w pracy, przebrnąć przez wyczerpujące zadanie, itp. Jak jednak twierdzą specjaliści, jedzenie podczas wykonywania innych czynności nie jest wskazane. - Nie jedz stojąc przy lodówce, oglądając telewizję albo odpisując na maile - mówi Blatner. Kiedy skupiamy na czymś uwagę, a jedzenie tylko temu towarzyszy, łatwo stracić rachubę co do spożywanych ilości.

5 / 5

Pułapka: zdrowe produkty

Obraz
© Thinkstockphotos

Dokonując zdrowszych wyborów żywieniowych, często pozwalamy sobie na nieco większe porcje, traktując je jako nagrodę za pewne wyrzeczenie. Nie oznacza to jednak, że kiedy zrezygnujemy z frytek na rzecz produktów wielozbożowych albo kupimy batonika zbożowego zamiast czekoladowego, automatycznie przyniesie to korzyści naszej figurze. Produkty uważane za zdrowsze alternatywy również zawierają kalorie, cukry i tłuszcze. Ważne jest więc nie tylko to, by wybierać właściwe przekąski, ale także spożywać ich odpowiednią ilość.

Na podst. Dailymail.co.uk (ios/mtr), kobieta.wp.pl

przekąskipodjadaniezdrowe przekąski

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)