Brzoskwinia - kalorie, wartości odżywcze, właściwości i przepisy
Brzoskwinia to smaczny, słodki i soczysty owoc, po który chętnie sięgamy w okresie letnim. Pomimo swojej słodyczy, brzoskwinia ma niewiele kalorii, a dodatkowo wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych i zdrowotnych właściwości. Co warto wiedzieć o brzoskwiniach i co można z nich przyrządzić?
20.11.2018 12:27
Kilka słów o brzoskwini
Brzoskwinie, którymi zajadamy się w lecie są owocami drzewa brzoskwini zwyczajnej, które pochodzi prawdopodobnie ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Współcześnie występuje jako roślina uprawna i raczej nie rośnie dziko. Drzewo brzoskwini zwyczajnej osiąga wysokość do 6 m i żyje ok. 30 lat.
Brzoskwinie są owocami pestkowymi o omszonej skórce o żółtym lub czerwonawym zabarwieniu. Brzoskwinie dojrzewają zazwyczaj na początku wakacji, ale jest to zależne od odmiany drzewa i może trwać od lipca do października.
Wartości odżywcze brzoskwini
Brzoskwinia to owoc, który dostarcza nam porządną dawkę witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, by nie obierać brzoskwini przed zjedzeniem, ponieważ najwięcej ważnych dla naszego zdrowia związków znajduje się tuż pod skórką. Brzoskwinie w 90 proc. składają się z wody, dlatego w upalne dni są szczególnie orzeźwiające.
Brzoskwinie są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witamin C i E. Wśród składników mineralnych występujących w brzoskwini warto wymienić: magnez, żelazo, fosfor, wapń, potas i kwas foliowy. Brzoskwinie warto włączyć do jadłospisu także ze względu na zawarte w niej selen i bor.
Brzoskwinia - kalorie i indeks glikemiczny
Brzoskwinie to owoce lekkostrawne i niskokaloryczne, co wynika z faktu, iż większość ich składu stanowi woda. 100 g brzoskwini to ok. 50 kcal. Jedna średniej wielkości brzoskwinia o wadze 85 g to zatem ok. 43 kcal.
Niewątpliwą zaletą brzoskwiń jest również to, że są to owoce o niskim indeksie glikemicznym. IG brzoskwini wynosi 30. Z tego powodu, mimo swojej wyraźnej słodyczy, są polecane osobom na diecie oraz chorującym na cukrzycę czy z insulinoopornością.
Właściwości brzoskwini
Brzoskwinia jest najzdrowsza i najbardziej wartościowa, kiedy zjada się ją na świeżo w postaci surowej. Owoce brzoskwini dzięki bogactwu składników odżywczych korzystnie wpływają na zdrowie. Spożywanie brzoskwiń pomaga w zwalczaniu nowotworu piersi, uregulowaniu funkcjonowania układu moczowego oraz leczeniu anemii czy problemów z jelitami. Brzoskwinie oddziałują także na nasz układ nerwowy, poprawiając samopoczucie. Bor zawarty w brzoskwiniach zmniejsza ryzyko chorób układu kostnego, chroniąc przed osteoporozą.
Zastosowanie brzoskwini
Brzoskwinia to owoc, który w kuchni może być wykorzystywany na wiele sposobów. Przykładowo brzoskwinie w syropie świetnie sprawdzają się okresie zimowym czy wiosennym. Warto jednak wybierać brzoskwinie w syropie, do których nie jest dodawany syrop glukozowo-fruktozowy. Brzoskwinie to owoce, które idealnie nadają się na przetwory. Przetwory z brzoskwiń można kupić w prawie każdym sklepie, ale również można je samodzielnie przygotować w domu. Najpopularniejszymi przetworami z brzoskwiń są dżemy, marmolady i konfitury. Brzoskwinie są idealnym dodatkiem do dań, także w postaci suszonej czy kandyzowanej.
Przykładowe przepisy z broskwiniami:
- Budyniowe ciasto z kokosem i brzoskwiniami
- Domowe musli z karmelizowaną brzoskwinią i jogurtem
- Brzoskwinie zapiekane pod bezą. Najprostsze ciasto na świecie
- Ciasto z brzoskwiniami i serem
- Ciasto brzoskwiniowa chmurka. Warstwowe pyszności na specjalne okazje
- Brzoskwinie pieczone z miodem i tymiankiem
- Sernik z brzoskwiniami