Ciasto marchewkowe - dietetyczny przepis na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe w wersji fit jest smaczne i proste w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem ciasta jest marchew - niskokaloryczne warzywo o właściwościach przeciwcukrzycowych i przeciwpasożytniczych. Marchewkę można wykorzystywać nie tylko do surówek, ale również do ciast.
Marchewka - kalorie i składniki odżywcze
Marchewka to warzywo od lat goszczące na polskich stołach. W 100 gramach marchewki znajduje się około 41 kalorii. Wiadomo, im więcej dodamy składników do surówki z marchewki lub ciasta marchewkowego, tym większą ma ono kaloryczność. W marchewce znajdują się składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza), składniki mineralne (jak między innymi potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk)
, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP)
oraz związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy i pektyny.
Marchewka - właściwości
Marchew stosuje się w wielu schorzeniach np. w zaburzeniach przemiany materii. Dlatego marchew jest składnikiem diet odchudzających. Co więcej, warzywo to stosuje się przy chorobie wieńcowej, cukrzycy, niedożywieniu i niedokrwistości. Marchew zawiera beta-karoten, który poprawia stan i koloryt skóry. Wyciąg z marchwi jest stosowany w produkcji kremów przeciwzmarszczkowych.
Fit ciasto marchewkowe
Aby przygotować fit ciasto marchewkowe, potrzebujemy:
- 400 g startej marchwi;
- 350 g płatków owsianych;
- 35 g ksylitolu (cukier brązowy);
- 10 g oleju kokosowego lub oliwy z oliwek;
- 8 g proszku do pieczenia;
- 5 g cynamonu;
- 50 g orzechów włoskich;
- 3 goździki;
- 3 jajka;
- szczypta soli;
- szczypta startego imbiru (może być suszony).
Do przygotowania kremu do ciasta marchewkowego trzeba:
- 125 g serka naturalnego;
- 10 g miodu;
- pół laski wanilii;
- płatki migdałowe do dekoracji.
Ciasto marchewkowe - przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Płatki owsiane rozdrabniamy za pomocą blendera lub moździerza, aż do uzyskania drobnej i sypkiej konsystencji. Następnie należy oddzielić białko od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Potem dodajemy żółtka i sól, dokładnie mieszając składniki, tak aby się dobrze połączyły. Do jajek dodajemy partiami startą marchew. Później do miski z jajkami i marchewką wsypujemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Dodajemy rozdrobnione goździki, orzechy włoskie (mogą być rozdrobnione w moździerzu) i ksylitol (jeżeli nie mamy cukru brązowego może być miód). Składniki dalej dokładnie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie blachy: trzeba ją nasmarować odrobiną oleju kokosowego lub oliwą z oliwek i wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynia wlewa się wszystkie połączone składniki i piecze w piekarniku z termoobiegiem przez ok. godzinę w 160-170 stopniach. Gdy ciasto jest już gotowe, należy ostudzić je i posmarować kremem. Krem do dietetycznego ciasta marchewkowego składa się z serka naturalnego wymieszanego z miodem i wanilią. Kremem pokrywamy równomiernie górę ciasta i dekorujemy migdałami. Tak przygotowane ciasto marchewkowe jest już gotowe do spożycia.