Co jeść przy trądziku?

Trądzik to choroba skóry wywołana zakażeniem mieszków włosowych oraz gruczołów łojowych. Głównymi objawami trądziku są grudki, krostki i zaskórniki na skórze, które pozostawiają ślady w postaci blizn, plam i przebarwień. Leczenie trądziku powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. W walce z nieestetycznymi objawami pomagają zarówno leki i odpowiednia pielęgnacja, jak i zdrowa dieta. Co jeść przy trądziku, aby zadbać o swoją cerę?

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Świeże warzywa i owoce 

Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety, a więc również diety na cerę. Różnorodne gatunki są źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim witamin, składników mineralnych, błonnika oraz związków antyoksydacyjnych. Układając jadłospis diety na trądzik, warto zwrócić uwagę na podaż witamin C i A. 

Witamina C (kwas askorbinowy) przyspiesza gojenie ran i przeciwdziała starzeniu skóry. Co więcej, wspomaga syntezę kolagenu i skutecznie rozjaśnia przebarwienia. Witamina C naturalnie występuje między innymi w natce pietruszki, papryce, brokułach, kiwi, truskawkach i owocach cytrusowych. 

Witamina A uelastycznia i wygładza skórę oraz zmniejsza nadmiar sebum. Dodatkowo redukuje widoczność przebarwień i blizn potrądzikowych. W postaci retinolu można ją znaleźć w składzie wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry twarzy. Źródłem witaminy A w żywności są warzywa (szpinak, brokuły, jarmuż, natka pietruszki, marchew, dynia), owoce (brzoskwinie, morele) oraz jaja, ryby i podroby. 

Produkty pełnoziarniste 

W jadłospisie diety na trądzik nie może zabraknąć także produktów pełnoziarnistych, takich jak: pieczywo razowe, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i grube kasze. Produkty z pełnego ziarna są źródłem witamin z grupy B. 

Witamina B2 (ryboflawina) odpowiada za przemiany komórkowe i wspomaga regenerację skóry. Jej niedobory mogą nasilać stany zapalne, a więc również objawy trądziku. Witamina B3 (zwana niacyną lub witaminą PP) reguluje produkcję sebum i nawilża skórę. Poza tym wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Witamina B6 (pirydoksyna) to ważny związek regulujący zmiany hormonalne kobiet. Jej braki w organizmie mogą powodować stany zapalne skóry. 

W produktach pełnoziarnistych (przede wszystkim w płatkach owsianych i kaszy gryczanej) znajduje się również cynk - składnik mineralny o właściwościach antyoksydacyjnych. Cynk ma działanie bakteriostatyczne, łagodzi stany zapalne i przyspiesza regenerację skóry.

Ryby morskie i owoce morza Komponując zdrową dietę, należy zadbać także o źródła zdrowego tłuszczu z grupy omega. Tłuszcze omega znajdziemy między innymi w rybach morskich, owocach morza, orzechach, pestkach, nasionach, awokado i olejach roślinnych. Orzechy, nasiona i oleje zawierają także witaminę E - nie bez powodu zwaną "witaminą młodości".

Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto zapobiega rogowaceniu skóry, reguluje wydzielanie łoju, doskonale nawilża i wygładza skórę. Warto pamiętać, że witamina E jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Zdrowa dieta dla zdrowej cery 

Chcesz zwiększyć podaż warzyw i owoców w codziennej diecie? Zależy Ci na tym, aby jeść smacznie i zdrowo, ale nie masz czasu gotować? Catering dietetyczny Maczfit będzie odpowiedzią na Twoje potrzeby. W ofercie Maczfit znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych. Każdy zestaw posiłków powstaje pod czujnym okiem doświadczonych kucharzy i dietetyków. Zamów na próbę catering dietetyczny Maczfit i przekonaj się, że każdego dnia można jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie!

Źródło artykułu:WP Kobieta
trądzikporadyjedzenie

Wybrane dla Ciebie