Uważaj, zanim użyjesz. Stary olej do smażenia jest toksyczny

Czy wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu może być niebezpieczne dla zdrowia? Badania naukowe wykazują, że spożywanie starego oleju może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, w tym raka piersi.

Uważaj na olej do smażenia
Uważaj na olej do smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

Spożywanie starego oleju, szczególnie po wielokrotnym podgrzewaniu, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podczas takiego procesu w oleju zachodzą zmiany chemiczne, które prowadzą do powstawania szkodliwych substancji, takich jak akroleina – toksyczny związek o właściwościach rakotwórczych. Bardzo często o tym zapominamy i używamy tłuszczu kilkukrotnie.

Mimo że powszechnie przyjmuje się, iż olej wielokrotnie używany do smażenia jest szkodliwy, dopiero szczegółowe badania zaczynają dostarczać dokładniejszych informacji o jego wpływie na zdrowie. Naukowcy z University of Illinois at Urbana Champaign przeprowadzili eksperyment, który pozwolił na ocenę, jak taki olej może wpływać na ryzyko rozwoju raka piersi.

Wyniki eksperymentu

W badaniu opublikowanym na łamach "Cancer Prevention Research Journal" wykorzystano myszy, którym wstrzyknięto komórki raka piersi. Zwierzęta zostały podzielone na dwie grupy: jedna przez tydzień spożywała dietę niskotłuszczową, a przez kolejne 16 tygodni karmiono je świeżym olejem sojowym. Druga grupa natomiast otrzymywała ten sam olej, ale po wielokrotnym smażeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Po 20 dniach zaobserwowano, że myszy, które jadły olej po kilkukrotnym smażeniu, miały czterokrotnie wyższy wzrost metastatyczny nowotworu. Dodatkowo, w porównaniu do gryzoni karmionych świeżym olejem, zauważono wyraźny rozrost zainfekowanego obszaru. U tych zwierząt wystąpiły również przerzuty do płuc, gdzie liczba guzów podwoiła się, a ich agresywność znacząco wzrosła.

Skutki spożywania starego oleju

Podczas wielokrotnego podgrzewania oleju, zawarte w nim trójglicerydy ulegają rozpadowi, co prowadzi do utleniania wolnych kwasów tłuszczowych oraz wytrącania się akroleiny – toksycznego związku chemicznego o właściwościach kancerogennych. Z czasem procesy te powodują akumulację polimerów, które stają się poważnym zagrożeniem zdrowotnym. Akroleina, obecna w oleju po wielokrotnym smażeniu, jest szczególnie niebezpieczna ze względu na swoje działanie rakotwórcze, które może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Źródło: doz.pl

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)