Cynamon nie tylko do pierniczków. Cudowny eliksir na odchudzanie i odporność
Cynamon kojarzy nam się głównie ze świąteczną atmosferą – pierniczkami, korzennymi ciasteczkami i rozgrzewającym grzanym winem. Jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Jej prozdrowotne działanie doceniano już w starożytności. Szklanka wody z cynamonem wypita rano może pobudzić do pracy układ trawienny i wzmocnić odporność organizmu. Poznajcie wszystkie tajemnice cynamonu.
Dostarcza cennych minerałów
Cynamon dostarczy nam minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nim wapń, magnez, fosfor, potas, oraz cynk. Ta korzenna przyprawa to także doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. - Cynamon spożywany w odpowiednich ilościach może korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomaga pracę serca, łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak nudności czy biegunka. Poza tym przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu może skutecznie pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami. Cynamon pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a ostanie badania wykazują, że hamuje on również rozwój komórek nowotworowych i wpływa na regulację cukru we krwi – mówi Anna Jasińska, dietetyk kliniczny.
Wzmacnia odporność
Warto sięgać po cynamon w okresie przeziębień i grypy. Doprawiona nim kawa, herbata czy owsianka rozgrzeje nas w chłodny dzień. Dodatkowo, dzięki przeciwzapalnym właściwościom, cynamon pomoże zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych. W połączeniu z miodem i cytryną tworzy prawdziwy uzdrawiający eliksir. A do tego pysznie smakuje.
Hamuje apetyt
Cynamon prawie nie ma kalorii, nadaje jednak potrawom i napojom przyjemny smak i zapach. Możemy więc używać go zamiast cukru. Badania wykazały, że ta aromatyczna przyprawa doskonale hamuje apetyt na słodycze. Dzieje się tak za sprawą, zawartego w cynamonie chromu. Zamiast więc sięgać po kolejną czekoladkę, wypij wodę lub herbatę ze szczyptą cynamonu. Dodatkowo obniżysz poziom cukru we krwi, pobudzisz przemianę materii i przyspieszysz spalanie tłuszczu. W ten sposób nie tylko ułatwisz sobie walkę o szczupłą sylwetkę, ale także pożegnasz się z problemami żołądkowymi takimi jak zaparcia czy wzdęcia. Jeśli jednak cierpisz na wrzody lub masz kłopoty z nerkami, uważaj na cynamon. Zawarta w nim kumaryna może ci zaszkodzić.
Jak przygotować wodę z cynamonem?
Wodę cynamonową możemy przygotować na dwa sposoby. - Pierwszy polega na tym, że do litra wody mineralnej wrzucamy wieczorem cztery laski cynamonu. Następnie odstawiamy dzbanek czy butelkę na noc do lodówki. Rano napój będzie gotowy do picia. Możemy też zagotować wodę z laskami cynamonu (1 laska na 1 szklankę). Otrzymamy wówczas płyn o intensywnym smaku, zapachu i kolorze. Zostawiamy do przestudzenia i przed podaniem rozcieńczamy z zimną wodą. Możemy do niego dodać plasterki cytryny, jabłek czy gruszek i odrobinę miodu – mówi dietetyk.