FitnessCzekolada na gorąco w czasie diety odchudzającej

Czekolada na gorąco w czasie diety odchudzającej

Czekolada na gorąco to idealny pomysł na chłodniejsze wieczory. Przygotowana w domu i skomponowana z odpowiednich składników może okazać się słodkim elementem diety odchudzającej. Poznaj przepisy na gorącą czekoladę, którą możesz wypić bez wyrzutów sumienia.

Czekolada na gorąco w czasie diety odchudzającej
Źródło zdjęć: © 123RF

01.09.2018 15:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czekolada a odchudzanie

Narosło wiele mitów wokół czekolady, w których odpowiada ona za otyłość, nieestetyczne boczki czy wahania nastroju. Jak się okazuje, czekolada może pomóc w odchudzaniu, oczywiście jeśli jest spożywana z głową. Miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy to substancje, które wspomagają spalanie tłuszczu, a nie jego odkładanie. W jedzeniu czekolady ważny jest jednak umiar, objadanie się nią na pewno nie pomoże w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dlatego warto stosować się do kilku zasad i wypracować w sobie zdrowe nawyki. Jedz nie więcej niż 2 kostki czekolady dziennie, zrezygnuj z białej czekolady i częściej decyduj się na czekoladę gorzką. Czekolada, także gorzka, świetnie smakuje jako gorący napój. Poznaj zatem kilka przepisów na gorącą czekoladę, które uczynią dzień przyjemnym i nie zaszkodzą sylwetce.

Gorąca czekolada z chilli

Składniki:

  • szklanka mleka;
  • słodka śmietanka (kremówka) ;
  • gorzka czekolada (90 proc. kakao) ;
  • mała papryczka chilli lub dwie szczypty suszonego chilli;
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia.

Przygotowanie:
Mleko ze śmietaną podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, chilli i wedle uznania cynamon, kardamon i wanilię. Wszystkie składniki gotuj jeszcze przez 10 minut, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli taka czekolada jest dla Ciebie zbyt gorzka możesz dodać łyżeczkę cukru trzcinowego lub miodu. Tak przygotowaną czekoladę podawaj od razu na gorąco lub następnego dnia, wtedy stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.

Czekolada na gorąco z imbirem i cynamonem

Składniki:

  • szklanka mleka (2 proc.);
  • 3 kostki gorzkiej czekolady;
  • łyżka kakao naturalnego;
  • łyżeczka miodu;
  • cynamon;
  • imbir;
  • ćwiartka laski wanilii;
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie podgrzej mleko i wlej do niego płynną czekoladę i miód oraz wsyp cynamon, imbir, laskę wanilii i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki gotuj i mieszaj jeszcze przez chwilę i podawaj na gorąco.

Gorąca czekolada z winem

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane, ryżowe, kokosowe, migdałowe);
  • 40 gram gorzkiej czekolady (80-90 proc.);
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina.

Przygotowanie:
Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę. Mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Następnie dolewaj do tej mieszanki wino. Aby przyspieszyć metabolizm, tak przygotowaną gorącą czekoladę możesz doprawić cynamonem. Dla złagodzenia smaku możesz dodać łyżkę jogurtu.

Gorąca czekolada z amarantusem

Składniki:

  • szklanka mleka migdałowego;
  • 100 ml wody;
  • 3 łyżki kakao;
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego;
  • 1 łyżka miodu;
  • 7 daktyli;
  • wiórki kokosowe do posypania.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsyp do garnka i gotuj na średnim ogniu. Składniki mieszaj, aż uzyskasz w miarę średnią masę. Następnie uzyskaną masę zmiksuj blenderem aż uzyskasz kremową konsystencję. Czekoladę możesz wypić od razu lub przelać do słoika i odłożyć na następny dzień.

Komentarze (2)