GotowaniePrzepisyCzekoladoholicy - słodkość uzależnia

Czekoladoholicy - słodkość uzależnia

Czekoladoholicy - słodkość uzależnia
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
12.09.2007 10:02, aktualizacja: 29.06.2010 11:39

Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia
od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania
przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z
Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę
uzależniała.

Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę uzależniała. Ich zdaniem to świadomość, że powinniśmy ograniczyć jej spożywanie, wywołuje w nas tak silne pragnienie jedzenia.

Obiegowa opinia dotycząca naszej słabości do czekolady głosi, że zawiera ona substancje poprawiające nastrój.

Słodka pokusa

Składniki czekolady, które potencjalnie mogłyby mieć znacznie farmakologiczne, to serotonina, tryptofan, fentyletalamina, tyramina i kanabinoidy. Ale, jak przekonują naukowcy, wiele z tych substancji występuje w większej ilości w innych pokarmach, nie obdarzonych przez nas tak szczególnym uznaniem.

Uwielbiamy czekoladę

Naukowcy z Bristolu podczas swoich "czekoladowych badań" zaobserwowali, że najwięcej osób uwielbia czekoladę mleczną i słodycze oblane czekoladą. Te produkty zawierają mniej kakao, a co za tym idzie, mniej składników potencjalnie psychoaktywnych niż mniej lubiana, ciemna czekolada.

Ta obserwacja dodatkowo potwierdza tezę, że nasze uwielbienie dla czekolady i przypisywane jej właściwości poprawiania nastroju są związane z jej głównymi składnikami - cukrem i tłuszczem oraz tym, jak wpływają na nasz organizm. (PAP)

Źródło artykułu:PAP