Częsty błąd podczas odchudzania. Może skończyć się chorobą
11.07.2016 14:42, aktual.: 18.07.2016 18:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tłuszcze są niezwykle istotne w naszej diecie.
Podczas odchudzania wielu z nas stara się wyeliminować tłuszcz z diety. To błąd. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko stanowi źródło energii, lecz także umożliwia przyswajanie witamin E, D, K czy A. Odpowiednio dobrany, może zmniejszyć kaloryczność smażonych potraw nawet o 5–10 proc.
Warto wybrać tłuszcz, który będzie wpływał na nasz organizm najkorzystniej.
- Nasz organizm nie potrafi zsyntetyzować wielonienasyconych kwasów tłuszczowych samodzielnie, dlatego powinniśmy dostarczać ich w codziennym jedzeniu. Ich źródłem są tłuste ryby morskie oraz niektóre oleje, np. rzepakowy” - mówi dietetyk Dorota Osóbka.
Olej rzepakowy ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. oliwa z oliwek oraz zdecydowanie mniej niewskazanych kwasów tłuszczowych nasyconych.