GotowaniePrzepisyCzosnek na zdrowie

Czosnek na zdrowie

W każdej postaci - świeży, suszony, starty i w przyprawowych mieszankach - wspomaga trawienie i działa bakteriobójczo.

Czosnek na zdrowie

30.06.2005 | aktual.: 29.06.2010 20:18

Używany na całym świecie *Czosnek stosuje się w większości kuchni. Oprócz walorów kulinarnych ma również właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. *Leczy zaziębienia, bronchit, dolegliwości trawienne, zaburzenia pracy jelit, łagodzi kaszel i katar oraz skutki ukąszenia przez owady. Ponadto wzmacnia odporność i ma właściwości antyrakowe. Według najnowszych badań obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału. Najlepiej rozdrabniać go tuż przed dodaniem do potraw, aby zachował jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Większe ilości czosnku (więcej niż główka na raz) obciążają wątrobę.

*Kiedy dodawać do potraw *Dopiero pod koniec gotowania. Natomiast podczas smażenia wrzucamy go na chwilę przed zestawieniem patelni z gazu. Czosnek zbytnio przypieczony ma gorzki smak.

*Suszony w płatkach *Czosnek w takiej postaci jest łatwy w użyciu. Całe lub pokruszone dodajemy do zup, sosów i potraw mięsnych.
Przechowujemy go w słoiczku. Płatki czosnku pakowane w foliowe torebki można kupić na targowiskach. Jeśli mamy dużo czosnku i obawiamy się, że wyrośnie, możemy zrobić z niego płatki w domu: ząbki należy obrać, pokroić i ususzyć w piekarniku w temperaturze 50°C.
Cena - ok. 2 zł.

*Sos do sałatek *Zmiażdż w prasce 5 dużych obranych ząbków czosnku, włóż do słoiczka (najlepiej 350 ml), zasyp 2 łyżeczkami soli, wymieszaj, żeby puścił sok. Wlej 3 łyżki czerwonego octu winnego (jest bardziej aromatyczny niż biały) lub soku z cytryny, wymieszaj. Włóż 2 łyżki musztardy i 3 łyżki letniej wody, wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru i zmielony pieprz do smaku, suszone zioła, np. oregano, ciągle mieszając cienką strużką wlewaj oliwę z oliwek lub olej, możesz jeszcze dodać 1-2 łyżeczki wody. Spróbuj, przypraw, sos musi być esencjonalny. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki się połączą. Wstaw do lodówki na dolną półkę, przed użyciem wstrząśnij. Sos jest doskonały do surówek i sałatek.

*W granulkach *Aromatyczny, trwały, bardzo łatwy w użyciu. Można nim nacierać mięso, a potem dusić, smażyć lub piec,
a także łączyć z oliwą i przyrządzać sosy do sałatek lub surówek. Cena 25 g torebki - około 1,6 zł.

*Z chili i w zalewie olejowej *Dodatek chilli sprawia, że z pewnością zadowoli smakoszy lubiących ostrą, aromatyczną kuchnię. Czosnek z chilli można podawać jako dodatek do mięs i wędlin, makaronów, ryżu na ciepło i zimno oraz różnego rodzaju sałatek (głównie z pomidorami). Cena słoiczka - ok. 3,8 zł.

*Przysmak babuni z ziołami *Całe ząbki czosnku przyprawiono mieszanką ziołową (listek laurowy, gorczyca, natka pietruszki, koperek), zalano olejem roślinnym i zapasteryzowano. Smak czosnku babuni jest wyrazisty, ale łagodny. Można go dodawać do potraw mięsnych, sałatek i szaszłyków. Jest świetny do gorących kanapek (czosnek kładzie się pod plasterek sera i zapieka). Cena - ok. 2,2 zł.

*Pieprz czosnkowy *Do tej pory na rynku była dostępna tylko sól czosnkowa. Teraz kupimy też pieprz czosnkowy. Estetyczny słoiczek z zamykanym u góry sitkiem można postawić na stole. Pieprz czosnkowy podkreśla smak potraw mięsnych, drobiowych, zup, sosów i sałatek. Świetny również do potraw z grilla. Zawiera czosnek, zielony pieprz, a także sól, dlatego dodając go, trzeba uważać, żeby nie przesolić potrawy. Cena opakowania 84 g - ok. 3,1 zł.

Zobacz także
Komentarze (0)