Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka mówi jasno
Pieczarki są często używane do różnych potraw, ale niektórzy wciąż zastanawiają się, czy trzeba je obierać. Znana z "Rolnik szuka żony" Kamila Boś podkreśliła, że odpowiednia metoda przygotowania ma znaczenie dla smaku i wartości odżywczych grzybów. Wie, o czym mówi, bo sama uprawia i handluje pieczarkami.
Przyrządzanie pieczarek bywa dla wielu osób źródłem wątpliwości, zwłaszcza jeśli chcą zachować pełnię ich smaku i wartości odżywczych. Nawet pozornie proste czynności mogą wymagać wiedzy i doświadczenia, by uzyskać najlepszy efekt w czasie gotowania. Jednym z częstych pytań jest, czy pieczarki należy obierać przed gotowaniem lub smażeniem.
Obierać czy nie? "Królowa pieczarek" rozwiewa wątpliwości
Wielu kucharzy-amatorów zastanawia się, czy konieczne jest obieranie pieczarek przed dalszą obróbką. Okazuje się, że nie jest to potrzebne. - Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pozbywając się skórki, tracimy błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D, żelazo i potas - wyjaśniła Kamila Boś na kanale YouTube "Do roboty".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trująca pieczarka. Pod żadnym pozorem nie zrywaj w lesie
Kamila Boś jest rolniczką i ekspertką w dziedzinie uprawy pieczarek. Swoją wiedzą dzieli się w mediach społecznościowych oraz programach telewizyjnych. Sławę zyskała dzięki udziałowi w programie "Rolnik szuka żony".
Jak zachować dobry smak pieczarek?
Pieczarki warto włączać do codziennej diety, ponieważ zawierają między innymi witaminę D, żelazo, błonnik i potas, wspierając układ odpornościowy, prawidłowe funkcjonowanie mięśni i serca. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Aby pieczarki nie straciły aromatu i odpowiedniej struktury, nie należy moczyć ich w wodzie. Grzyby łatwo wchłaniają wilgoć, co może negatywnie wpływać na konsystencję i smak w potrawach. Warto przetrzeć je ręcznikiem papierowym lub krótko przepłukać pod wodą, dzięki czemu zachowają pełnię smaku i wartości odżywczych, stając się zdrowym i smacznym dodatkiem do dań.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.