Czyszczenie grzejnika panelowego

Czyszczenie grzejników przypada zazwyczaj na okres remontu, czyli raz na kilka lat. Nie jest to zbyt dobra praktyka, ponieważ wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego w całym domu unosi się niezbyt przyjemny zapach, zalegającego między żeberkami kaloryfera, kurzu.

Czyszczenie grzejnika panelowego
Źródło zdjęć: © iStock.com

11.06.2018 | aktual.: 12.06.2018 15:05

Czyszczenie grzejnika panelowego — kiedy warto o tym pamiętać?

Zarówno grzejnik panelowy, jak i każdy inny należy czyścić co najmniej dwa razy do roku — przed rozpoczęciem sezonu grzewczego i zaraz po jego zakończeniu. Zasada ta nie sprawdza się w przypadku, gdy jeden z domowników, choruje na roztocza. W takiej sytuacji zalegający pomiędzy szczebelkami kaloryfera kurz może nasilać objawy alergii. Co istotne, co najmniej dwa razy do roku należy czyścić kaloryfer wewnątrz, natomiast zewnątrz powinno się czyścić go tak często jak jest to konieczne (nawet dwa razy na tydzień).

*Czystość w kuchni i w całym domu to jeden z czynników, który wpływa na zdrowie i samopoczucie mieszkańców. Teraz na WP radarOkazji znajdziesz wszelkie potrzebne środki i narzędzia, by przywrócić otoczeniu blask. *

Demontaż grzejnika panelowego

Czyszczenie grzejnika panelowego uchodzi za stosunkowo trudne, ze względu na konieczność zdjęcia z niego osłony bocznej i kratki górnej (tzw. grilla). Co prawda, nie jest to zbyt skomplikowane zadanie, jednakże wymaga ono pewnej wprawy. W przeważającej większości przypadków demontaż grzejnika panelowego nie wymaga użycia żadnych narzędzi — wystarczy jedynie wywrzeć nacisk w odpowiednich miejscach i lekko je podważyć. Jednakże niekiedy zdjęcie osłon bocznych i grilla z grzejnika panelowego wymaga użycia śrubokręta i odkręcenia dwóch śrubek.

Czym czyścić grzejnik panelowy?

Czyszczenie grzejnika panelowego niewiele różni się od czyszczenia innych typów kaloryfera (jedyną istotną różnicą jest to, że wymaga ono demontażu osłon bocznych i kratki górnej). Poza tym przed usuwaniem kurzu z wewnątrz kaloryfera warto uprzednio przygotować odpowiednie środki i akcesoria. Mowa tu w szczególności o:

  • szczotce do czyszczenia kaloryferów, która charakteryzuje się długą i giętką rączką, która zakończona jest włosiem lub szmateczką z mikrofibry. Cechuje się ona także działaniem antystatycznym, co oznacza, że przyciąga kurz i jednocześnie go nie rozprzestrzenia po całym pomieszczeniu (opcjonalnie zamiast specjalnej szczotki do czyszczenia kaloryferów można użyć szczotki do butelek)
  • szmatkę bawełnianą lub ściereczkę z mikrofibry,
  • płyn do naczyń, który pomoże usunąć drobne zabrudzenia,
  • płyn przeciw kurzowi, który opóźni proces ponownego gromadzenia się kurzu na kaloryferze.

Najczęstsze błędy przy czyszczeniu grzejnika panelowego

Przy czyszczeniu grzejnika panelowego warto mieć na uwadze, że jest on pokryty cienką warstwą specjalistycznego preparatu, zabezpieczającego kaloryfer przed rdzą i innymi czynnikami zewnętrznymi. Z tego powodu do jego czyszczenia nie należy używać środków o właściwościach dezynfekujących. Niezbyt dobrze sprawdzą się także druciaki i inne tego typu akcesoria.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)