Dają drugie życie żywności. Uprawa warzyw na dachu centrum handlowego
Pracownicy z centrum handlowego w Sao Paulo, w Brazylii postanowili dać drugie życie żywności. Zamiast wyrzucać resztki niesprzedanego jedzenia, poddają je recyklingowi. Wykorzystują zgniłe produkty z punktu gastronomicznego i robią z nich kompost do uprawy warzyw oraz ziół. Inicjatywa nie tylko zapewnia pracownikom jedzenie, ale również znacząco zmniejsza ilości śmieci wywożonych na wysypisko.
30.07.2015 | aktual.: 30.07.2015 14:55
- Recykling rozpoczyna się w punkcie gastronomicznym. Każdego dnia pracownicy oddzielają resztki jedzenia, które trafia do centrum recyklingu. Najpierw ważymy materiał, a potem dodajemy enzymy, które redukują bakterie i przyspieszają proces gnilny – mówi jeden z pracowników centrum handlowego.
W centrum handlowym Sao Paulo wytwarzane są takie warzywa jak sałata, papryka, bakłażan oraz bazylia czy mięta. Pracownicy biorą udział w szkoleniach, podczas których uczą się, w jaki sposób pozyskiwać odpady ze swoich sklepów. Takie metody dają szansę na jeszcze większe ograniczenie ilości wyrzucanych śmieci, co wiąże się z redukcją dwutlenku węgla.