Dieta bezglutenowa i bezmleczna – przepisy
W diecie bezglutenowej i bezmlecznej przepisy można komponować ze składników zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Grunt, by nie zawierały laktozy ani produktów zbożowych. Taka dieta to element kuracji dla osób z celiakią, skazą białkową i dolegliwościami wynikającymi z nadwrażliwości organizmu na alergizujące składniki pokarmowe.
05.09.2018 | aktual.: 05.09.2018 12:54
Dla kogo przeznaczona jest dieta bezglutenowa i bezmleczna?
Dietę bezglutenową i bezmleczną powinny prowadzić osoby z chorobą trzewną i nadwrażliwością na gluten oraz laktozę. O tym, że konieczna może być rezygnacja z produktów mlecznych lub zbożowych, świadczy szereg dolegliwości pojawiających się po jedzeniu, m.in. wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha. U osób, których organizm źle reaguje na żywność zawierającą laktozę bądź gluten, nierzadko pojawiają się również silne (migrenowe) bóle głowy, stany depresyjne, zmiany skórne (np. trądzik), zaburzenia miesiączkowania i problemy z płodnością.
Nietolerancję pokarmową ze względu na niespecyficzne objawy trudno jest zdiagnozować, dlatego przy nawracających zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego (lub innych) warto wypróbować najpierw dietę bezglutenową, a później bezmleczną. Jeśli nie nastąpi poprawa, wykluczenie z diety laktozy ani glutenu nie jest wskazane, gdyż zwiększa ryzyko takich chorób, jak cukrzyca typu 2 czy niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Przepis na bezglutenowe i bezmleczne śniadanie
Typowe śniadanie składa się zwykle zarówno z nabiału, jak i pieczywa pszennego. Choć jest to posiłek dostarczający solidnej dawki energii na początek dnia, nie można sobie na niego pozwolić przy nietolerancji glutenu czy nietolerancji laktozy. Jako pełnowartościowe śniadanie dla alergików z powodzeniem sprawdza się jaglanką na mleku sojowym z dodatkiem sezonowych owoców.
Jaglanka na mleku sojowym
Składniki:
- 0,5 szkl. kaszy jaglanej,
- 1,5 szkl. mleka sojowego,
- garść świeżych owoców (np. malin, truskawek, borówek),
- łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną uprażyć na patelni, a następnie ugotować ją w mleku sojowym na małym ogniu (około kwadransa). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do kaszy pokrojone w kostkę owoce, miód oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać
Przepis na bezglutenowy i bezmleczny obiad
Przygotowanie bezglutenowego i bezmlecznego obiadu nie powinno nastręczać trudności, ponieważ istnieje wiele rodzajów kasz, mąk i makaronów, które nie zawierają żadnych alergenów pokarmowych. Do kupienia są również wszelkie gatunki nabiału pozbawione laktozy. Można więc zaserwować nawet takie dania, jak pizza, pierogi czy spaghetti. Do klasycznych potraw dla osób z nietolerancją pokarmową należą jednogarnkowe potrawy z dużą ilością warzyw, np. kaszotto po meksykańsku.
Kaszotto po meksykańsku
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy,
- przyprawy i zioła: pieprz, sól, chili, kumin, oregano, natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Podsmażyć na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać pierś z kurczaka podzieloną na drobne kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, a następnie wsypać na patelnię nieugotowaną kaszę gryczaną. Poczekać, aż kasza podsmaży się lekko ze wszystkich stron i wlać na patelnię bulion. Przykryć danie pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza napęcznieje i wchłonie cały bulion. Zdjąć pokrywkę i wrzucić na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej bez skórki), kukurydzę, czerwoną fasolę oraz zioła. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą gorące.
Przepis na bezglutenowa i bezmleczną kolację
W diecie bezglutenowej i bezmlecznej lekkie dania na kolację składają się przede wszystkim z warzyw i owoców. Są to zazwyczaj pożywne zupy jarzynowe bez dodatku śmietany albo pełne witamin sałatki z oliwą zamiast majonezu. Warto też wypróbować przepis na kotlety z ciecierzycy, które następnego dnia można zabrać do pracy i zjeść na lunch.
Kotlety z ciecierzycy w dipie pomidorowym
Składniki na 10 kotletów:
- 0,5 szkl. ciecierzycy,
- 0,75 szkl. otrąb gryczanych,
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych (nieaktywnych),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta sody,
- przyprawy: sól, pieprz, kumin,
- świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, szałwia,
- kukurydziana bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej kokosowy do smażenia.
Składniki na dip pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka świeżej kolendry,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odsączyć, opłukać, przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody i dodać sodę. Gotować pod przykryciem do miękkości (20–30 minut), a kiedy pojawi się piana, zebrać ją łyżką. Po ugotowaniu odcedzić ciecierzycę i i zmiksować ją na gładką masę z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i odstawić na kwadrans, by masa zgęstniała. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce kukurydzianej, usmażyć na oleju kokosowym lub upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krojone pomidory zagotować w rondlu z drobno posiekaną papryką, czosnkiem i cebulą. Na koniec wymieszać ze świeżą kolendrą, pieprzem i solą, a przed podaniem ostudzić.