FitnessDieta dla... twojego mężczyzny

Dieta dla... twojego mężczyzny

Mężczyźni mają inne potrzeby żywieniowe niż kobiety. Często zapominają, że niewłaściwe odżywianie to przyczyna wielu problemów ze zdrowiem. Bardzo rzadko dbają o to, co jedzą, nie lubią liczenia kalorii i zastanawiania się czy skonsumowali właśnie odpowiednią ilość witamin.

Dieta dla... twojego mężczyzny

Mężczyźni mają inne potrzeby żywieniowe niż kobiety. Często zapominają, że niewłaściwe odżywianie to przyczyna wielu problemów ze zdrowiem. Bardzo rzadko dbają o to, co jedzą, nie lubią liczenia kalorii i zastanawiania się czy skonsumowali właśnie odpowiednią ilość witamin. Wszelkie choroby kładą na karb nerwowego stylu życia, stresów w pracy itp.

Bardzo często cierpią na poważniejsze dolegliwości niż kobiety, ich średnia wieku jest krótsza. Jeśli nie chcesz mieć w domu kwękającego mężczyzny, nie mówiąc już o chorym, zadbaj o to co ma na talerzu. Bardzo wielu dolegliwości typowych dla swej płci panowie mogą uniknąć, jeśli w porę zadbają, choćby minimalnie, o swoje menu. Właściwa dieta zmniejsza ryzyko wielu chorób. Udowodniono, że chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym i udarami, czyli tym z czym płeć brzydka ma najwięcej kłopotów.

Od czego zacząć

Męski organizm wymaga więcej składników energetycznych: białka, magnezu, cynku i selenu. Męskie, dające napęd, witaminy to B1, B2, PP, B6, A i E. Gdy ich brakuje pojawia się depresja, kłopoty z pamięcią i koncentracją, zmęczenie, bezsenność, otępienie. Zatem, to co na talerzu, decyduje o codziennym samopoczuciu, o odnoszeniu sukcesów bądź ich barku. Zacząć trzeba od zjadania większej ilości błonnika, jego źródło to owoce (jabłka, gruszki), musli, kasze. Sercu pomogą i w dobrej kondycji utrzymają tętnice i żyły marchew, ciemnozielone warzywa liściaste. Aby obniżyć ciśnienie trzeba zrezygnować z soli i ograniczyć kuchenne dodatki zawierające sód. Dobrze też będzie zaprzyjaźnić się z rybami morskimi, oliwą z oliwek i w miarę możliwości z czosnkiem. Alkohol tylko w rozsądnych ilościach - do dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie.

Zasługi przeciwutleniaczy

O wolnych rodnikach mówi się już od jakiegoś czasu. To cząsteczki wytwarzane przez organizm jako uboczny produkt procesu przemiany materii. Znajdują się tak naprawdę we wszystkim, co nas otacza, w spalinach, odpadach przemysłowych itp. Są wyjątkowo szkodliwe, bo łącząc się z tlenem powodują bardzo poważne zmiany komórkowe, np. nowotwory. Najlepsza broń do walki z nimi to przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, które oczyszczają organizm z wolnych rodników i chronią przed ich działaniem. Witaminy A, E i C to idealne antyutleniacze. Pod żadnym pozorem nie powinno ich zabraknąć w naszym organizmie. Pamiętajmy jednak, że te z apteki, zamknięte w kolorowych buteleczkach i pudełeczkach nigdy nie dorównają warzywom i owocom.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Najbogatsze w witaminę C:
Czarne porzeczki, kalafior, kiwi, cytryny, truskawki
Najbogatsze w witaminę E:
Awokado, szpinak, szparagi, pomidory, brokuły
Najbogatsze w witaminę A:
Dojrzała marchew, melon, morele, szpinak, kiełki

5 sposobów na zdrowe jedzenie

1.Zamiast białego – ciemne. Pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, ziarna zbóż dostarczą organizmowi białka, błonnika, wapnia i składników mineralnych.
2.Chude jest zdrowsze. Mleko i jego przetwory to podstawowe źródło wapnia i wielu witamin. Ale zawsze trzeba wybierać jego „chude” wersje. Nie warto jednak zupełnie rezygnować, np. z masła. Niewielka ilość nie zaszkodzi, za to dostarczy witamin A i E.

  1. Razy 5. Dietetycy są zgodni, że bez owoców i warzyw ani rusz. Do tego trzeba je jeść 5 razy dziennie. Mogą to być 3 jabłka i 2 szklanki soku warzywnego, mogą być surówki, owocowe sałatki, byle często. Tak by stanowiły jedną trzecią diety. Nie ma obawy, tu nie można przedawkować. 4.Precz z czerwonym. Mięso jest oczywiście źródłem, ale nie musimy ciągle jeść wieprzowiny i wołowiny, zdrowiej jest zastąpić je rybami, owocami morza, drobiem. 5.Na czas. Najlepiej jeść w regularnych odstępach czasu. Pośpiech nie sprzyja trawieniu i powoduje kłopoty żołądkowe.

Co lubi mózg

Istnieje wiele substancji odżywczych, które są konieczne dla rozwoju mózgu, dla podtrzymania jego aktywności intelektualnej. Zamiast pić 10 kaw dziennie, lepiej jeść:
-sardynki śledzie, ostrygi
-orzechy
-jabłka i czarne porzeczki
-buraki, marchew, seler
-bazylię, imbir, rozmaryn

Dieta dla nerwowych

By uspokoić skołatane nerwy trzeba jeść często i niedużo, tak by utrzymać poziom cukru we krwi na mniej więcej równym poziomie. Powinno się jeść produkty, których składniki organizm może przetworzyć w serotoninę – hormon uspokajający i polepszający nastrój. Sfrustrowanym dietetycy zalecają dużo: bananów, ananasów, awokado, daktyli, ziemniaków, fasoli; trochę: ryb, drobiu, żółtego sera, jajek; wcale: wieprzowiny.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Polskie dzienne normy witamin i minerałów dla mężczyzn

Witamina C 1 g
Witamina A 600 ug
Selen 60 ug
Cynk 5 mg
Witamina E 5 mg
Kwas foliowy 200 ug

Zapotrzebowanie energetyczne mężczyzn

Wiek- 19-29
styl życia- nieaktywny
kalorie- 2400

Wiek- 19-29
styl życia- aktywny
kalorie- 3100

Wiek- 19-29
styl życia- bardzo aktywny
kalorie- 3600

Wiek- 30-59
styl życia- nieaktywny
kalorie- 2400

Wiek- 30-59
styl życia- aktywny
kalorie- 3200

Wiek- 30-59
styl życia- bardzo aktywny
kalorie- 3800

Przy wieku 60-70 lat i więcej dzienne zapotrzebowanie to około 2500 kalorii.

Ile kalorii traci się w ciągu godziny

Praca w biurze, jazda samochodem – 100
Tenis, jogging – 300
Piłka nożna – 400
Narty – 500
Squash – 600

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)