Sekretny składnik faworków. Nie ma lepszych

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza jedno - słodkie szaleństwo. Jednym z przysmaków są faworki. Zamiast decydować się na te klasyczne, warto wypróbować takich z dodatkiem... kakao. Ich wygląd i smak zaskoczą niejednego łasucha.

faworkifaworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tłusty czwartek to dzień, który Polacy obchodzą z wielkim entuzjazmem. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i stanowi symboliczne pożegnanie karnawału. Przyjęło się, że tego dnia wszyscy powinni oddać się kulinarnym przyjemnościom.

W polskiej tradycji ten dzień kojarzy się przede wszystkim z pączkami, ale na stołach goszczą także inne smakołyki. Jednym z nich są faworki, bez których wielu nie wyobraża sobie tego wyjątkowego święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe ciasteczka tylko z czterech składników. Banalny przepis

Faworki, zwane również chruścikami, to delikatne ciastka w kształcie skręconych wstążek, które są smażone na złoto i posypywane cukrem pudrem. Ich lekkość i kruchość sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Jak podkręcić ich smak?

Faworki z dodatkiem kakao robią furorę

Faworki, popularne w okresie karnawału, zyskują nowy wymiar dzięki nietypowemu składnikowi - kakao. Dodatek ten nadaje chruścikom delikatnego, czekoladowego posmaku, który nie dominuje, a jedynie wzbogaca tradycyjny smak ciasteczek. To doskonała propozycja dla miłośników czekolady.

Do przygotowania kakaowych faworków, potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 g masła,
  • 40 ml śmietany 12 proc.,
  • 30 g cukru pudru,
  • 20 g kakao,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka,
  • smalec do smażenia.

Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko, dodajemy śmietanę, masło i żółtka, a następnie zagniatamy ciasto. Po schłodzeniu w lodówce (przez godzinę), ciasto rozwałkowujemy, kroimy na pasy i formujemy wstążki.

Smażymy faworki na rozgrzanym smalcu, aż się zarumienią. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem. Dzięki kakao, faworki zyskują nie tylko unikalny smak, ale i zachęcający wygląd, co czyni je idealnym dodatkiem do zimowej kawy lub herbaty.

Tłuszcz pieni się podczas smażenia? Chodzi o temperaturę

Podstawowym krokiem zapobiegającym pienieniu się tłuszczu podczas smażenia faworków jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Ta powinna oscylować w granicach ok. 175-180 stopni Celsjusza.

Można to sprawdzić, wlewając na patelnię odrobinę ciasta. Jeśli natychmiast wypływa i zaczyna się rumienić, tłuszcz jest gotowy do użycia.

Zbyt wysoka temperatura prowadzi do powstawania piany na patelni. Z kolei za niska sprawia, że ciasto wchłania nadmiar tłuszczu, co również przyczynia się do jego nadmiernego pienienia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Idealne spodnie dla dojrzałych? Wybór Wachowicz to strzał w dziesiątkę
Idealne spodnie dla dojrzałych? Wybór Wachowicz to strzał w dziesiątkę
Najczęstsze grzechy Polaków. Oto co księża słyszą w konfesjonale
Najczęstsze grzechy Polaków. Oto co księża słyszą w konfesjonale
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇