Dieta dobrych połączeń. Jesz i chudniesz
Dieta dobrych połączeń nie zmusza nas do ciągłego liczenia kalorii. Nie będziemy także musieli poskramiać apetytu, ponieważ możemy jeść do syta. Jest to po prostu zdrowy i logiczny sposób planowania posiłków, dzięki któremu dostarczymy organizmowi potrzebnej energii, witamin i minerałów.
Zacznijmy od połączenia skrobi, warzyw i białka. Wbrew powszechnie panującej opinii, skrobia nie tylko nie tuczy, ale w odpowiednich połączeniach może nawet ułatwiać utrzymanie prawidłowej wagi. W połączeniu z niewielkimi ilościami białka zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Jak w praktyce wygląda takie połączenie? Na kolację zaserwować możemy 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba, kilka plasterków chudej szynki lub ryby, np. łososia oraz surówkę.
Zobacz także: Najlepsza dieta dla włosów i paznokci
Twaróg plus płatki owsiane i cynamon
To smaczna przekąska dla tych, którzy lubią słodkości. Znajdujące się w cynamonie. Po takiej przekąsce raczej nie musimy się obawiać, że wskaźnik na wadze podskoczy do góry.
Rośliny strączkowe plus zboża
To genialny mix roślinnych protein oraz roślinnych węglowodanów. Takie danie jest sycące i kaloryczne, ale dzięki dużej zawartości błonnika zostaje bardzo szybko strawione i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Białka roślinne są często niedoceniane jako składnik odżywczy, tymczasem są tak samo wartościowe jak mięsne, a przy tym warzywa strączkowe zawierają wiele innych składników i witamin. Bób, fasolę, groch, ciecierzycę, soję oraz soczewicę połączyć można w jednym daniu z gryką, kaszą jaglaną, jęczmienną, pęczakiem, ryżem lub makaronem.
Chleb plus warzywa
Jedzenie chleba nie zaszkodzi naszej sylwetce pod warunkiem, że w trakcie tego samego posiłku nie będziemy spożywać węglowodanów - albo jedno, albo drugie. Jeśli nie możesz wytrzymać bez chleba, łącz go w posiłkach z warzywami.
Białko plus warzywa
Drób, ryby, jajka powinny pojawiać się na naszym talerzu tylko w towarzystwie warzyw. Kotlet schabowy nie zaszkodzi, jeśli zjemy go z surówką bez ziemniaków. Białko wywołuje poczucie sytości na długi czas, nie odkładając się przy tym w postaci tkanki tłuszczowej. 30 proc. spożytego białka zużywane jest od razu przez organizm na wysiłek związany z trawieniem pokarmu.
Szybko przetwarzane i spalane przez organizm proteiny w połączeniu z obfitującymi w błonnik warzywami to podstawa diety szczupłego człowieka. Jakie mięso najlepiej wybierać? Chude i pełne odżywczych aminokwasów. Wśród drobiu najlepszy okazuje się indyk i kurczak (pierś oraz noga, ale bez skórki). Kupując wieprzowinę, wybierajmy szynkę, jeśli zaś mamy ochotę na boczek, to postawmy na chudszy kąsek.
Ser plus warzywa
Ser, w szczególności żółty, jest dość tłusty. Nie rezygnujmy jednak ze spożywania go, bo to kopalnia składników odżywczych. Oprócz wapnia i białka, znajdziemy w nim witaminy A i D (ważne dla kondycji naszych włosów i paznokci), potas (niezbędny, jeśli w organizmie zatrzymywana jest woda i tworzą się opuchlizny), magnez, żelazo, oraz cynk.
Aby maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw, łączymy go z rukolą, szpinakiem, zielonym groszkiem, grzybami, pomidorami lub sałatą. W ich towarzystwie potas jest o wiele lepiej wchłaniany.