Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, efekty
Dieta kopenhaska należy do jednych z najbardziej rygorystycznych. Należy przestrzegać w niej zarówno wielkości porcji czy czasu spożywania posiłków, jak i koniecznie zawartości kalorii. Dieta kopenhaska nazywana jest także trzynastodniową.
08.08.2018 | aktual.: 03.02.2019 16:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska to dieta niskowęglowodanowa i niskokaloryczna trwająca 13 dni. Należy do najbardziej restryktywnych spośród wszystkich diet.
Stosowanie diety kopenhaskiej powinno obywać się po konsultacji z lekarzem i wykonaniu podstawowych badań. Wynika to z faktu, że zakłada ona spożywanie jedynie 1200 kcal dziennie (w pierwotnej wersji 600-800 kcal). Jadłospis w diecie kopenhaskiej nie jest odgórnie ustalony, a jedynie stanowi sugestię. Znając kaloryczność produktów, odchudzający się sam dobiera składniki. Powinien jednak stosować się do pewnych zasad.
Zasady diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska zakłada kilka bardzo ważnych zasad:
- podstawowym założeniem jest spożywanie pięciu posiłków, trzech głównych i dwóch przystawek, co 2 – 3 godziny,
- należy obficie nawadniać organizm – pić około 2 l wody dziennie,
- warto stosować suplementy zapewniające dostarczanie witamin i minerałów,
- należy stosować się do wielkości porcji i czasu spożywania posiłków, jakiekolwiek zaniedbanie powinno automatycznie przerwać dietę; wznowienie jej powinno odbyć się dopiero po 4 tygodniach,
- trzeba zaprzestać wykonywania ćwiczeń fizycznych, które dodatkowo osłabiają organizm.
Dieta kopenhaska – efekty
Zaznaczyć należy, że dieta kopenhaska nie jest dietą zbilansowaną, to znaczy nie dostarcza wszystkich potrzebnych minerałów. Nie polecają jej oficjalnie ani lekarze, ani dietetycy. Stosowanie zatem pozostaje kwestią indywidualną.
Wysłuchując opinii o diecie kopenhaskiej, wnioskować można, że daje ona pożądane efekty. Prowadzenie zbilansowanej diety po zakończeniu 13 dni programu pozwala również unikać efektu jojo. Drugą stroną medalu jest jednak poważne osłabienie organizmu. Po zastosowaniu diety kopenhaskiej bez równoczesnego przyjmowania suplementów witaminowych może pojawić się niedobór minerałów, błonnika czy znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi. To prowadzi do spowolnienia metabolizmu, wypadania włosów, anemii i innych dolegliwości.
Przykładowy jadłospis w diecie kopenhaskiej
Dieta kopenhaska trwa 13 dni, podczas których jadłospis się niejako zapętla. Zestaw produktów z 1. dnia powinien powtórzyć się dnia 8., a dalej kolejno 2 – 9, 3 – 10, 4 – 11, 5 -12, 6 – 13, tylko dzień 7. nie zostaje powtórzony. Dieta bazuje na warzywach, jajkach, chudym mięsie i częściowo owocach. Ogranicza natomiast tłuszcze i węglowodany. Ważna jest tu kawa, która pobudza organizm.
Przykładowy plan posiłków w diecie kopenhaskiej:
• śniadanie – 150 g jogurtu naturalnego z 1 łyżką otrąb razowych i trzema łyżkami suszonych moreli,
• obiad – risotto z 2 łyżek ryżu, połowy główki brokułu, połowy małej cebuli, 2/3 bulionu, łyżeczki parmezanu, 100 g piersi z kurczaka duszonej na łyżce oleju, z dodatkiem łyżeczki jogurtu,
• kolacja – sałatka: kilka listków sałaty, 3 plastry sera żółtego, 3 rzodkiewki, 2 łyżki prażonego słonecznika, sos winegret,
• przekąski – 3 wafle ryżowe z 2 plastrami ananasa lub małym grejpfrutem.