Qaqwqwrqw
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Fit

Dieta mamy może obniżyć ryzyko astmy i alergii

To, co jemy może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa - wynika z przeglądu prac badawczych, który został opublikowany w "Journal of Allergy and Clinical Immunology".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dieta mamy może obniżyć ryzyko astmy i alergii
(Thinkstock)
Qaqwqwrqw

To, co jemy może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa - wynika z przeglądu prac badawczych, który został opublikowany w "Journal of Allergy and Clinical Immunology". Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach i warzywach.

Z 22 badań poświęconych spożyciu warzyw i owoców, 17 wykazało związek między zdrowszym odżywianiem a prawdopodobieństwem wystąpienia alergii i astmy. Dwa raporty wskazały, że na rozwój astmy o 75 proc. mniej narażone są dzieci przyjmujące więcej witaminy A.

W przypadku kobiet ciężarnych najkorzystniejsze działanie miały witamina D, w którą bogate są m.in. tłuste ryby oraz witamina E zawarta w orzechach i nasionach. Panie, w których jadłospisie figurowały produkty bogate w te witaminy o 30-40 proc. rzadziej rodziły dzieci, które miały objawy astmy.

Ryzyko świstów spadało o prawie 80 proc. u noworodków, których matki podczas ciąży stosowały dietę śródziemnomorską opartą przede wszystkim na warzywach, rybach, orzechach i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych (występujących m.in. w oliwie z oliwek). Badania nie potwierdziły natomiast wpływu witaminy C i selenu.

Choć zbyt wcześnie, by mówić o konkretnych zmianach w diecie, istnieje możliwość, że to, co jemy redukuje ryzyko astmy poprzez korzystny wpływ na rozwój płuc i układu odpornościowego, zmniejszanie stanów zapalnych i hamowanie produkcji wolnych rodników - zauważają naukowcy.

POLECAMY: CHOROBY DZIECKA MOZNA WYKRYĆ WE KRWI MATKI

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw