FitnessDieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
17.08.2010 15:33, aktualizacja: 17.08.2010 16:36

Grzybica (drożdżyca, kandydoza) to choroba zakaźna wywołana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie może być miejscowe lub ogólne, a jego źródłem jest drożdżak Candida Albicans. Zagnieżdża się on w jelitach, układzie rodnym, przełyku i gardle. Grzyb Candida Albicans jest organizmem wszechobecnym w środowisku. Nie stanowi zagrożenia dla człowieka dopóki prawidłowo funkcjonuje układ odpornościowy organizmu.

Grzybica (drożdżyca, kandydoza) to choroba zakaźna wywołana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie może być miejscowe lub ogólne, a jego źródłem jest drożdżak Candida Albicans. Zagnieżdża się on w jelitach, układzie rodnym, przełyku i gardle. Grzyb Candida Albicans jest organizmem wszechobecnym w środowisku. Nie stanowi zagrożenia dla człowieka dopóki prawidłowo funkcjonuje układ odpornościowy organizmu.

Do najważniejszych czynników wywołujących grzybicę należą: osłabiony układ immunologiczny, kuracje antybiotykowe, stres, depresja, wyczerpanie organizmu, brak snu i wypoczynku, zła dieta, zażywanie hormonów sterydowych, picie nieprzegotowanej wody, używanie wspólnych ręczników, mydła, kostiumów kąpielowych.

Najczęstszymi objawami są zaburzenia trawienia, gazy, wzdęcia, ogólne wyczerpanie, osłabienie, uczucie zmęczenia, zaburzenia snu, wzmożona potliwość, wahania nastroju, ogólna niechęć do działania, ciągłe przeziębienia, drażliwość i wszelkie stany zapalne.

Na czym polega dieta?

Jej główne zasady to:

1. Wyeliminowanie z diety cukru i produktów zawierających cukier jak również produktów będących źródłem węglowodanów oczyszczonych (biała mąka, biały chleb, itd.), które w momencie dotarcia do jelita w szybkim tempie zostają rozłożone na cukier – doskonałą pożywkę dla grzybów.

2. Spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów w ograniczonych ilościach: owoców (szczególnie słodkich, wyeliminować banany, winogrona, czereśnie), pieczywa, kasz, makaronów, ryżu, itp. Produkty te należy spożywać wyprodukowane z mąki nieoczyszczonej.

3. Podstawą diety powinny być warzywa i produkty białkowe: mięso, ryby, sery (najlepiej twarogowe), jajka, jogurty naturalne, kefir, maślanka.

4. Wyeliminowanie z diety produktów zawierających drożdże.

5. Posiłki należy spożywać regularnie – 4-5 razy dziennie.

Produkty w diecie zabronione:

Najlepiej czytać dokładnie skład produktów spożywczych i patrzeć czy nie mają w składzie poniżej wymienionych składników.

ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA CUKIER:

- biały i brązowy cukier,
- miód,
- syrop z melasy,
- melasa,
- syrop klonowy,
- słód,
- dżem (również bez dodatku cukru),
- ciasta i herbatniki,
- lody, budynie, czekolada,
- napoje gazowane i soki owocowe,
- wszystkie produkty zawierające w składzie: syrop kukurydziany, cukier gronowy, fruktoza, glukoza, maltoza, sacharoza,
- niektóre produkty przetworzone: zupy w puszkach, paszteciki, konserwy,
- owoce suszone, kandyzowane,
- alkohol.

ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA DROŻDŻE:

- pieczywo: chleb, bułki, ciasta drożdżowe (wyjątkiem jest chleb pieczony na sodzie, maca), pizza, pita itd.,
- ekstrakty drożdżowe,
- kostki rosołowe,
- buliony,
- wszystko, co ma na etykiecie „hydrolizowane białko roślinne”,
- ocet, pikle,
- piwo, wino.

* ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA GRZYBY:* sery - brie, camembert, lazur.

* Produkty w diecie wskazane* Warzywa – praktycznie wszystkie, a szczególnie: seler, ogórek, brokuły, kalafior, sałata, szpinak, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, szparagi, botwinka, brukiew, brukselka, kapusta (ale nie kwaszona), marchew (tylko surowa), szczypior, kalarepa, por, rzodkiewka, kiełki (oprócz fasoli mung), fasolka szparagowa, soczewica, groszek.

Owoce – w nie za dużych ilościach (np. jedna- dwie porcje na dzień – ok. 200g); cytryna, żurawina (świeża lub naturalnie suszona), kwaśnie jabłka, morela, brzoskwinia, jagody, grejpfrut, maliny, wiśnie, kiwi.

Przetwory mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy.

Mięso drobiowe, wołowe, ryby, jajka.

Pieczywo razowe na zakwasie, kasza gryczana, jęczmienna pęczak, ryż dziki i brązowy, kasza jaglana, płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, maca razowa, mąka razowa.

Oliwa z oliwek i oleje: rzepakowy, lniany.

Orzechy i pestki słonecznika, dyni, sezamu.

Napoje: herbaty ziołowe, woda (np. z cytryną), soki warzywne.

Przyprawy – najlepiej świeże lub suszone zioła.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS - ŚNIADANIE

Jajko na miękko z pieczywem
2 kromki pieczywa razowego na zakwasie
margaryna
2 jajka
szczypiorek
pomidor
Pieczywo posmaruj margaryną i posyp szczypiorkiem, zjeść z jajkami gotowanymi i pomidorem.

II ŚNIADANIE

Jogurt z otrębami, warzywa

opakowanie jogurtu naturalnego
łyżka otrąb pszennych
papryka, kawałek ogórka zielonego

OBIAD

Plastry pieczonego indyka z kaszą i brokułem

plastry upieczonego indyka
3 łyżki kaszy gryczanej lub pęczak
oliwa z oliwek
ząbek czosnku, sól i pieprz
brokuł

Pierś indyka przypraw, polej oliwą i upiecz w piekarniku. Pokrój w plastry. Zjedź z gotowaną kaszą i brokułem.

PODWIECZOREK

Porcja owoców: ok. 200g: kwaśne jabłka, morela, brzoskwinia, jagody, grejpfrut, maliny, wiśnie, kiwi.

KOLACJA

Ser z kiełkami

kilka plastrów sera twarogowego
garść kiełków np. soczewicy
kilka rzodkiewek
kromka pieczywa razowego na zakwasie, margaryna