Dieta wegańska u dzieci

Dieta wegańska u dzieci w Polsce i wielu innych europejskich krajach ciągle nie została oficjalnie uznana za zdrową i zdolną do pokrycia zapotrzebowania malucha na wszystkie niezbędne witaminy oraz minerały, a zwłaszcza witaminę B12, wapń i białko. We włoskim parlamencie pojawił się nawet projekt ustawy przewidującej karę od roku do siedmiu lat pozbawienia wolności dla rodziców karmiących swoje dzieci wyłącznie produktami wegańskimi. Tymczasem Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki oraz podobne organizacje o wysokiej randze stoją na stanowisku, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska nadaje się do wprowadzenia na każdym etapie życia.

Dieta wegańska u dzieci
Źródło zdjęć: © iStock.com

Dieta wegańska u dzieci – zagrożenia

Dieta wegańska staje się na całym świecie coraz popularniejsza. Wegańscy rodzice mają jednak twardy orzech do zgryzienia, bo lekarze biją na alarm, że wykluczenie z jadłospisu produktów odzwierzęcych może mieć niekorzystne skutki dla intensywnie rozwijającego się organizmu. Może, ale nie musi, bo teoretycznie dietę da się skomponować tak, by dostarczała w odpowiednich ilościach tego wszystkiego, co pozwoli dziecku zdrowo rosnąć. Maluch powinien jednak chętnie zjadać porcje, które są zalecana przez wykwalifikowanego dietetyka, w przeciwnym razie w efekcie wcześnie wprowadzonej diety wegańskiej nabawi się poważnych problemów, nie tylko związanych ze wzrostem i wagą, ale i z rozwojem intelektualnym.

Mitem jest, że dziecko nie może obyć się bez białka pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednią podaż wszystkich przyswajalnych aminokwasów zapewnia włączenie do codziennego menu zamiast mleka, mięsa i jaj różnorodnej mieszanki zbóż i roślin strączkowych. Problem z dietą wegańską u dzieci polega jednak na tym, że bardzo trudno trzymać się restrykcyjnych zaleceń żywieniowców, a wielu rodziców nie zakłada nawet zasięgnięcia porady specjalisty i tworzy jadłospis dla malucha na własną rękę, przez co w wyniku nagminnie popełnianych błędów dochodzi do niedoboru witamin i mikroelementów. Tymczasem zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka, które na skutek nieprawidłowego żywienia w pierwszych etapach rozwoju jest szczególnie zagrożone nieodwracalnymi zaburzeniami neurologicznymi, dysfunkcjami poznawczymi, chorobami krwi i zbyt niską gęstością mineralną kości.

Największą trudnością w diecie wegańskiej u dzieci jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości witaminy B12, która bardzo słabo przyswaja się z produktów pochodzenia roślinnego. Witamina ta musi być suplementowana, bo jej niedobór potrafi zahamować dojrzewanie czerwonych krwinek i doprowadzić do uszkodzenia DNA. Nierzadko konieczne okazuje się też dostarczanie dodatkowych porcji cynku i żelaza.

Pozytywne aspekty diety wegańskiej u dzieci

Dieta wegańska u dzieci to duże ryzyko, które może się opłacić tylko dzięki ogromnej dbałości rodziców o codzienne pełnowartościowe posiłki malucha. Zdeterminowani mają o co walczyć, bo prowadzone od wielu lat badania wykazują, że dzięki rezygnacji z produktów odzwierzęcych na rzecz zwiększenia różnorodności menu roślinnego wegańskie dzieci są dużo szczuplejsze niż rówieśnicy, co wpływa na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia u nich w przyszłości cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca czy raka jelita grubego. Co więcej, od najmłodszych lat są skupione na tym, co jedzą, nie grozi im więc skłonność do sięgania po żywność wysoko przetworzoną, która zawiera same puste kalorie.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)